5 locuri din Romania in care sa-ti petreci vacanta de 1 Mai
Ah, 1 Mai! Acel concediu prelungit, in care nu vrei decat sa evadezi din zgomotul orasului. Doar ca, orice ruta ai alege, dai doar de trenuri si sosele aglomerate si de statiuni arhipline. Nu exista un petic de umbra care sa nu fie ocupat de vreun gratar, iar zgomotul claxoanelor si volumul ridicat al muzicii te distrag de la orice peisaj pe care ai vrea sa-l admiri.
Tuturor ne place la mare, dar Romania are inca multe destinatii care iti pot oferi un mini-concediu relaxant. Asa ca profita de aceasta zi libera pentru a descoperi frumusetile tarii!
Delta Dunarii
Ca Delta Dunarii este un paradis nu reprezinta o noutate pentru nimeni. In acelasi timp, te poti bucura si aici de Marea Neagra, fara zgomotul statiunilor din Mangalia sau agitatia de 1 Mai din Vama Veche.
La Gura Portitei va puteti bucura de toate facilitatile de care aveti nevoie, avand marea in fata, si Dunarea in spate. Complexul turistic este atent amenajat pentru a va oferi o vacanta completa.
Puteti vizita si plajele virgine de langa saturile Vadu sau Sfantu Gheorghe, desi probabil nu este tocmai cea mai buna vreme pentru o baie. Mai degraba, pastrati plaja pentru vara, iar acum incercati o plimbare cu barca prin Delta. Intrebati-i pe sateni si vor fi mai mult decat dornici sa va ajute.
Rasnov
Cunoscut in ultimii ani ca locul de desfasurare al Rockstadt Extreme Fest (unul din cele mai importante festivaluri autohtone de muzica rock & metal), Rasnovul are ce sa ofere turistilor in orice perioada a anului.
Oraselul mic si cochet va va impresiona cu arhitectura lui, cu strazile pavate si curate, cu linistea, dar si cu tavernele si restaurantele primitoare, care abia asteapta sa va serveasca cu micii traditionali de 1 Mai sau cu orice altceva poftiti.
Cetatea Rasnov troneaza impunator deasupra orasului. Asemenea Sighisoarei, vizitarea ei va poate deschide o noua pasiune pentru istoria medievala a Transilvaniei.
Iubitorii de padure au ce explora pe langa Rasnov, dar, pentru si mai multa distractie, puteti incerca Dino Parc, unde, pe traseele de aventura, veti fi intampinati de tot felul de dinozauri atent construiti.
Hunedoara
Puteti merge mai departe in inima Transilvaniei, in Hunedoara. Judetul este casa unora dintre cele mai renumite atractii turistice ale Romaniei, asa ca planuiti-va traseul cu atentie. Daca aveti norocul de a va prelungi mini-concediul de 1 Mai cu cateva zile, atunci Hunedoara este destinatia ideala.
Considerat una dintre cele mai importante destinatii “de basm” ale Europei, Castelul Huniazilor este atractia principala a Hunedoarei. Chiar daca arhitectura sa gotica pare nepotrivita cu peisajul industrial al orasului, castelul a ramas intact. Odata ce te apropii de el si ii traversezi podul, nu-l poti privi decat cu rasuflarea taiata.
Dupa ce ai vizitat castelul, poti porni spre sudul judetului, pentru a vizita vechile cetati dacice, Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflate la aproximativ 40 km distanta una de alta. Cei care pasesc in aceste locuri strabune tind sa formeze, chiar si pret de cateva clipe, o conexiune spirituala cu cei care au stapanit odinioara aceste meleaguri.
Ultimele zile libere le puteti petrece in tihna, bucurandu-va de natura in Parcul National Retezat, aflat la chiar la sud de Sarmizegetusa. Va fi un traseu de neuitat.
Maramures
Pentru cautatorii de pitoresc, Maramuresul inseamna dragoste la prima vedere. Judetul te intampina cu peisaje uimitoare la fiecare colt. Sate care par uitate de timp sunt intinse peste coline verzi, dar locuitorii acestora sunt mereu binevoitori, glumeti si ospitalieri.
Fiecare monument din Maramures pare ca emana o spiritualitate unica. Veti dori sa vizitati bisericile de lemn, cel putin pe cele care sunt pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Barsana, Budesti Josani, Desesti, Ieud Deal, Plopis, Poienile Izei, Surdesti si Rogoz.
Pe lista vizitelor obligatorii se afla si Cimitirul Vesel din Sapanta, un monument unic ce trateaza moartea cu umor, incercand sa dea o bruma de sens absurdului existentei umane.
Nu in ultimul rand, ar trebui sa opriti in Viseu de Sus, pentru a va plimba pe ultima cale forestiera din Carpati. Acest tren cu aburi, numit mocanita, circula din Viseu de Sus, pe Valea Vaserului, cu o viteza maxima de 10 km/h. Astfel, aveti la dispozitie ore bune in care veti putea admira peisajul impadurit, in aceasta excursie care va duce pana aproape de granita cu Ucraina.
Bucovina
Daca n-ati vizitat pana acum Bucovina, poate ca ar fi cazul s-o faceti si sa va convingeti de splendoarea acestui loc magic.
Manastirile din nordul Moldovei, cu ale lor biserici pictate, reprezinta o atractie majora pentru orice turist care ne viziteaza tara. Fie ca sunteti interesati sau nu de spiritualitatea romaneasca, bisericile impresioneaza estetic, prin frescele lor care infatiseaza scene biblice.
Opt dintre aceste biserici sunt incluse in patrimoniul UNESCO: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava, Voronet si Sucevita. Traseele va vor arata insa si alte manastiri, neincluse inca in patrimoniu, dar la fel de impresionante.
Orice parere ati avea despre Stefan cel Mare, ar fi pacat sa nu vizitati cateva locuri care atesta domnia acestei figuri emblematice a istoriei noastre: Cetatea de Scaun a Sucevei, Chilia lui Daniil Sihastrul sau Manastirea Putna. Acestea ne sunt familiare inca de la primele ore de literatura si istorie, asa ca urmati-va curiozitatea si nu veti regretra ca ati pasit pe aceste locuri de legenda.
Daca scopul vacantei este doar reincarcarea bateriilor, cateva plimbari scurte in jurul Gurii Humorului ar putea fi de ajuns pentru a va bucura de natura si de liniste.
1 Mai e o zi de petrecut alaturi de prieteni sau de familie. Evitati stresul si aglomeratia si alegeti refugiul acestor locuri remarcabile care nu va vor dezamagi, ori de cate ori le-ati revedea.