7 motive pentru care trebuie să vizitezi Dubrovnik
Nu noi am numit Dubrovnik „Perla Adriaticii”, „Atena Croației” sau „Thesaurum mundi”. Între anii 1358 și 1808, în jurul orașului pe care îl puteți vedea astăzi a fost creată Republica Ragusa, o putere maritimă a cărei bogăție o rivaliza chiar pe cea a Veneției. Frumusețea sa a supraviețuit cuceririi lui Napoleon, apoi dominației austro-ungare și, în final, comunismului yugoslav. În 1979, Dubrovnik intră în patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale ale Europei.
Din 1991 până în 1992, Dubrovnik a fost asediat timp de șapte luni în Războiul Sârbo-Croat, suferind daune majore. Dacă în anii ’90 și 2000 nu ați auzit prea multe despre el, asta e deoarece aceste decenii au fost folosite pentru a repara clădirile istorice, a readuce orașul la vechea lui glorie și a-l transforma, din nou, într-o destinație turistică de top.
Iată, astăzi vă puteți bucura din nou de această bijuterie de pe coasta Dalmației. Și da, lista celor 7 motive abia acum începe.
Arhitectura renascentistă
Deși multe clădiri ale acelei perioade au fost pierdute pentru totdeauna într-un cutremur în anul 1667, suficiente monumente renascentiste încă stau în picioare pentru a ne da o idee despre viața orașului din vremurile sale de glorie.
Construit în secolul al XVI-lea, Palatul Sponza este folosit în prezent pentru păstrarea Arhivelor Orașului. Palatul Rectorului este o clădire construită în stilul gotic, care astăzi adăpostește un muzeu. Mănăstirea Franciscană datează încă din 1360. Deși părți ale ei au fost distruse în cutremur și reconstruite în stil baroc, încă puteți admira multe mostre de arhitectură medievală. Tot în mănăstire puteți vedea a treia cea mai veche farmacie din lume, care funcționează încă din anul 1317.
Cele mai importante biserici din Dubrovnik au fost construite mai târziu, în secolul XVIII. Este vorba despre Biserica Sfântului Blasiu (patronu orașului) și Catedrala Adormirii Maicii Domnului, ambele realizate în stil baroc.
Zidurile
Chiar dacă fac și ele parte din arhitectura inconfundabilă a orașului, zidurile sale merită un capitol dedicat lor. Acestea au început să fie construite încă de la fondarea orașului în secolul al VII-lea, pe vremea când Dubrovnik nu era decât un castru bizantin. Ce putem vedea astăzi a fost realizat între secolele XII și XVII. Măsurând aproape 2 km în lungime și având o înălțime maximă de 25 m, chiar și în vremurile de demult zidurile reprezentau un motiv de mândrie pentru locuitorii orașului-stat, deoarece erau considerate printre cele mai bune fortificații ale timpului lor.
Posedând o bogăție arhitecturală atât de mare, nu veți avea altă opțiune de a vizita orașul decât pe jos. Așa că luați-vă cea mai confortabilă încălțăminte și pregătiți-vă pentru multă mișcare. Atenție, căci numărul scărilor din centrul istoric poate fi puțin copleșitor.
Marea Adriatică
Este un fapt știut că cel mai bun loc de a face cunoștință cu Marea Adriatcă este coasta Dalmației, unde curenții fac apa mării mai caldă decât, spre exemplu, pe coasta Italiei. Deși este căutat pentru turismul său cultural, Dubrovnik oferă un număr mare de plaje, printre care amintim Banje, Sv. Jakov, Sunj sau Copacabana (numită după celebra plajă din Rio de Janeiro).
Dacă vreți să ieșiți puțin pe mare, trebuie neapărat să opriți pe insula Lokrum. Aflată la doar 600 de metri dsitanță de Dubrovnik, această insulă nu este renumită doar pentru frumusețea ei naturală, ci și pentru istoria greu de reprodus în doar câteva paragrafe. E suficient doar să amintim de legenda conform căruia regele Richard Inimă de Leu ar fi naufragiat pe Lokrum în 1192, în timp ce se întorcea din cruciade.
Muntele Srdj
Dacă marea și centrul istoric nu erau suficiente, iată ceva și pentru iubitorii înălțimilor. Ridicându-se în spatele orașului, la o altitudine de 412 metri, Muntele Srdj (scris și Srđ și pronunțat „sărgi”) oferă o priveliște impresionantă asupra orașului și a mării. Îl puteți accesa ușor cu telecabina sau puteți opta pentru un safari scurt, dar spectaculos.
Game of Thrones și Star Wars
Nu vom presupune că absolut toți cititorii noștri urmărec Game of Thrones, dar vom presupune că măcar ați auzit de celebrul serial fantasy care a doborât numeroase recorduri în privința numărului de telespectatori.
Dacă totuși sunteți fani, aflați că multe scene din Game of Thrones sunt filmate în Dubrovnik, mai exact, scenele care se petrec în King’s Landing, capitala celor Șapte Regate din Westeros.
În 2016, Dubrovnik a fost ales ca locație de filmare și pentru câteva scene din următorul film din seria Star Wars, The Last Jedi. Sincer, murim de curiozitate să aflăm cum orașul medieval a fost transformat într-un decor science fiction.
Pisiiiici!
Deși am mai scris despre orașe pline de pisici maidaneze, nu am inclus atunci Dubrovnik pe listă. Să ne fie rușine!
Aflați că vechiul oraș este plin de patrupede prietenoase care abia așteaptă să fie mângâiate de turiști, dar nici nu se supără dacă le dați o gustărică. Sunt atât de multe pisici încât numeroase asociații încearcă să controleze înumlțirea lor, oferind sterilizări gratuite.
Festivalul de Vară din Dubrovnik
Dacă vizitați orașul între 10 iulie și 25 august, veți ajunge la acest festival realizat în spiritul culturii sale renascentiste și baroce. Spectacole de muzică simfonică, operă, teatru și balet au loc în peste 70 de locații în aer liber. Chiar dacă Dubrovnik este mai aglomerat în acea perioada, veți avea parte, într-adevăr, de o experiență culturală completă.