Cum să reduci costurile unei vacanțe
Atunci când suntem într-o vacanță, uităm adesea de limitele bugetului și ne răsfățăm ori de câte ori avem ocazia. Chiar dacă nu regretăm pe moment, când revenim acasă costurile încep să se facă simțite. Și abia atunci ne gândim că poate data viitoare ar trebui să fim mai atenți cu felul în care ne gestionăm banii de vacanță.
Desigur, nu trebuie niciodată să mergem în concediu fixați pe ideea de a face economii, deoarece asta ne-ar diminua considerabil experiența. Totuși, dacă luați în vedere următoarele sfaturi, acestea vă vor reduce considerabil costurile de vacanță.
Zburați low-cost
Probabil v-ați obișnuit demult cu ideea companiilor aeriene low-cost. Probabil știți deja că la bordul aeronavei nu sunt condiții de top, dar banii economisiți vă vor fi folositori în timpul vacanțe. Plănuiți-vă din timp cursa și veți fi surprinși de câte oferte ieftine veți găsi. De asemenea, escalele reduc costurile. Acum, nu vă sfătuim să luați escale aberant de lungi, dar 2-3 ore petrecute într-un terminal nu sunt o tragedie.
De asemenea, dacă plecați într-un concediu scurt, probabil nu vă va fi foarte greu să renunțați la bagajul de cală. De cele mai multe ori, companiile aeriene cer taxe de zeci de euro pentru acesta, iar câteva haine de schimb și produsele de igienă travel-size vor încăpea fără problemă în bagajul de mână.
Cazare cu mai puține stele
Cine a zis că într-o vacanță trebuie să stați doar în hoteluri de lux? Deși multe agenții au oferte destul de interesante în privința acestora, chiar este atât de important aspectul unei camere în care doar dormi și faci duș? Nu spune nimeni că nu trebuie să fie camera lună sau că angajații nu trebuie să se poarte amabil, dar, chiar și într-un hotel de două sau trei stele, aceasta este, în teorie, norma.
Hostelurile sunt de asemenea o opțiune. Acestea au adesea camere duble pe care nu va trebui să le împărțiți cu străini, deși baia va fi comună. Însă poate cea mai bună opțiune este să închiriați un apartament pe Airbnb. Chiar și pentru două persoane, costurile vor fi considerabil mai mici. În plus, proprietarul va fi probabil dornic să vă cunoască și să vă dea măcar două-trei sfaturi despre ce să faceți (sau nu) în orașul său.
Reduceri și oferte
Ar trebui să știți că foarte multe mari orașe oferă turiștilor lor (în schimbul unei sume modice) diverse carduri. Acestea fie pot reduce considerabil costurile de transport, fie implică taxe mai mici la vizitarea muzeelor și monumentelor, fie ambele. Informați-vă despre ele și faceți rost de un astfel de card cum ajungeți.
Internetul este, de obicei, prietenul vostru și vă poate ajuta să aflați ce reduceri sunt disponibile în ce zile și, astfel, să vă planificați vizitele în mod corespunzător. Un bilet cumpărat online pentru un muzeu renumit nu vă va oferi neapărat vreo reducere, dar, cel mai probabil, vă va scăpa de coadă.
Mergeți pe jos
Ori de câte ori aveți ocazia luați orașul la pas. Vă garantăm că este cea mai plăcută și eficientă metodă de a explora și vizita un oraș nou. Nu știți niciodată ce monument sau magazin vă va întâmpina după un colț de stradă și, în plus, faceți mișcare. Țineți Google Maps activat sau, dacă vă simțiți aventurieri, memorați harta, urmăriți indicatoarele și explicațiile localnicilor.
Evitați capcanele de turiști
Apropo de localnici, o idee bună ar fi să vă luați mai degrabă după ei și nu după grupurile mari de turiști. Așa-numitele capcane de turiști sunt localuri sau magazine care oferă servicii mai slabe sau cel mult la fel de bune ca localurile „obișnuite”, doar că la prețuri mult mai mari. Așa că, dacă aveți ocazia, cereți-le localnicilor sfaturi despre unde să mâncați sau să ieșiți; până și recepționerii vă pot ajuta în sensul acesta. Poate că nu toți ospătarii sau barmanii din locurile recomandate vor vorbi o engleză perfectă, dar aveți șanse mult mai mari să obțineți servicii mai bune la prețuri mai mici, să scăpați de înghesuială și să vă distrați mai bine.
Gătiți sau cinați responsabil
Recomandăm sincer tuturor călătorilor să încerce gastronomiile locale. Chiar e un mod bun de o cunoaște o părticică din cultura unei țări, dar și de a vă face papilele gustative să explodeze. Dacă nu primiți o recomandare de restaurant autentic, dar ieftin, probabil nici o cină la unul mai scump nu va fi o gaură mare în buget.
Însă cine spune că trebuie să faceți asta în fiecare seară? Dacă ați optat pentru închirierea unui apartament, cel mai probabil veți avea o bucătărie unde vă puteți pregăti singuri principalele mese ale zilei. Dacă timpul nu vă permite, veți găsi mereu alternative gustoase, chiar dacă nu vor fi la fel de spectaculoase ca cele din restaurantele de lux. De asemenea, diversele tonete de street-food vă vor îmbia simțurile, satisface în mod neașteptat poftele și reduce considerabil costurile unei mese (chiar dacă nu și caloriile).
Suveniruri sau kitschuri?
Ni s-ar părea „de prost gust” să ne întoarcem din vacanță cu mâna goală. Chiar dacă nu inteționăm neapărat să facem cadouri, tratăm micile suveniruri ca pe niște trofee care atestă prezența noastră într-o țară străină. Iar vânzătorii știu asta și sunt gata să profite cu prețuri exagerate pentru obiecte de calitate îndoielnică.
Sigur, un magnet de pus pe frigider nu va costa o avere, dar când o miniatură din plastic a unei catedrale vă face cu ochiul, poate ar trebui să vă abțineți. E inestetică, inutilă și probabil i se v-a rupe un turnuleț în timp ce o transportați în bagaj. Mai bine căutați obiecte artizanale de calitate sau vă păstrați banii pentru a face câteva cumpărături în magazinele duty-free.
Călătoriți în extrasezon
O mare parte din cheltuieli sunt reduse printr-o simplă planificare eficientă a vacanței. Călătoriile în extrasezon reduc practic costurile chiar înainte de a ajunge la destinație. Hotelurile sunt cu siguranță mai ieftine, vremea va fi probabil plăcută, iar toată frustrarea cauzată de aglomerație și de prețuri excesive va fi doar o poveste pe care o veți auzi spusă de cei care au călătorit în vârful sezonului.
Atenție la ofertele agențiilor
Fiți cu ochii pe ofertele last minute ale agențiilor. Prețurile sunt adesea incredibil de mici, în timp ce calitatea serviciilor rămâne neschimbată. Iar cum cele mai bune oferte apar la sfârșitul sezonului (dacă nu chiar în extrasezon), vă veți bucura de un concediu cu adevărat relaxant, fără ca portofelul să sufere daune considerabile.
Alternativ, dacă nu vă place să vă organizați pe ultima sută, urmăriți ofertele early booking, care au, de asemenea, prețuri extrem de avantajoase. Este deja un fapt știut că, în ziua de azi, oricine își poate permite să călătorească, indiferent de buget.