Miresmele lavandei de Provence
Pentru iubitorii de lavandă, Provence este destinația pe care nu trebuie să o rateze într-un sejur in Franța. Pe parcursul lunilor de vară, câmpurile și dealurile în nuanțe de violet din zonă îți vor oferi priveliști de neuitat și te vor încânta cu miresme divine, conturând o atmosferă idilică, de poveste. Provence, regiunea celebră ce găzduiește nesfârșitele câmpuri de lavandă te invită într-o lume magică, unde poți admira în liniște o simfonie de culori și te poți bucura de parfumuri dulci, delicioase în timp ce faci o plimbare printre rândurile de lavandă.
Despre lavandă
Pentru a înflori, lavanda are nevoie de un climat uscat specific, umiditatea influențând perioada de înflorire a frumoaselor plante, deci cu cât plouă mai puțin, cu atât crește mai repede și bucură turiștii dornici de a o vedea în toată splendoarea.
Se spune că cea mai bună perioadă de vizitare a lanurilor de lavandă este vara, de la mjlocul lunii iunie până spre sfârșit de iulie, început de august vei prinde cu siguranță lavanda înflorită, pregătită pentru a-și bucura oaspeții. Bineînțeles, această perioadă poate varia în funcție altitudine, climă și soiurile existente.
Istoric
Se spune că lavanda a fost adusă în Provence de către romani, ce o foloseau pentru a-și parfuma apa de baie și lenjeria, dar a fost folosită în Evul Mediu pentru proprietățile medicinale și parfum. Odată cu nevoia de materie primă pentru parfumeriile din Grasse, în secolul al XIX -lea, plantațiile de lavandă s-au extins, astăzi orășelul fiind vizitat de mii de turiști anual, ce doresc să exploreze locul de proveniență al parfumeriei franceze.
Lavanda fină (Lavandula angustifolia) este una dintre cele mai prețioase din Provence, fiind destul de dificilă de cultivat deoarece îi priește cel mai bine la altitudini de peste 1400 de metri, fiind localizată în munții Haute Provence. Uleiul esențial extras din lavandă este produs în peste 284 de municipalități, reprezentând una dintre cele mai înfloritoare „întreprinderi” din această zonă. Însă, mai există puține distilerii tradiționale, acum exploatarea fiind mecanizată și soiurile din ce în ce mai hibride. De asemenea, lavanda este un bun antiseptic și antibacterian, ce poate calma înțepăturile de insecte. Pentru pofticioși recomandăm înghețata de lavandă ce o să încânte cu sigurață papilele gustative.
Odata ajuns în Provence îți recomandăm să vizitezi fermele și distileriile din zonă, pentru a vedea cum este transformată lavanda, să îți cumperi suveniruri sau uleiuri esențiale din lavandă și să te bucuri de priveliște la o plimbare cu bicicleta.