Sus

De-a lungul anilor am avut placerea de a ne afla alaturi de numeroase grupuri de pelerini si fiecare calatorie a reprezentat atat un drum real catre o anumita destinatie, cat si unul spiritual catre sufletele si credintele noastre, din care ne-am intors mai bogati, recunoscatori si impliniti.

In aceasta perioada plina de restrictii, pericole si limitari am decis sa calatorim virtual catre unele dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj europene si nu intamplator am decis sa incepem seria noastra de articole, cu Santiago de Compostela, in traducere “Sfatul Iacob de pe campul stelelor”. Ziua Sfantului Iacob si Ziua Galiciei, provincia a carei capitala este Santiago de Compostela se sarbatoreste conform credintei catolice pe 25 iulie a fiecarui an, iar in conditiile in care data respectiva este o zi de duminica, cum se intampla in 2021, avem un An Sfant sau un An Iacobin. Acesta este motivul pentru care incepem acest periplu spiritual cu importantul oras spaniol, aflat la 35 de km de coasta Atanticului si la finalul remarcabilului traseu medieval de pelerinaj, numit Camino de Santiago – Drumul lui Iacob.

Locuit din cele mai vechi timpuri, mentionat inca din perioada romana, orasul isi leaga numele de Sfantul Iacob, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, care a ajuns pe pamant spaniol propovaduind credinta crestina, iar la Zaragoza a avut o viziune a Sfintei Fecioare, care l-a incurajat in misiunea sa. O alta aparitie avea sa ii prevesteasca moartea, ceea ce il determina sa se intoarca la Ierusalim, unde este decapitat la ordinul Imparatului Herod Agripa I in anul 44. In anul 614 la ocuparea Palestinei de catre persi relicvele sale ar fi ajuns in Peninsula Sinai sau la Alexandria, iar conform legendei au fost aduse mai tarziu in Galicia, de catre doi discipoli “intr-o barca de piatra, condusa de un inger”. Viziunile de mai tarziu ale unor pastori, sub forma de stele, aveau sa localizeze mormantul undeva in jurul anilor 820-830 si sa determine in secolul XI constructia impresionantei bazilici de pelerinaj. Cunoscut in limba spaniola sub numele de Santiago, Sfantul Iacob este patronul spiritual al Spaniei si al Galiciei, al pescarilor si al unor tari din America Latina, precum Guatemala si Nicaragua. In anul 1985 orasul Santiago de Compostela a fost trecut in lista patrimoniului mondial UNESCO, pentru ca in anul 1987 Consiliul Europei sa recunosca importanta Drumului lui Iacob, in incurajarea schimburilor culturale, incepand din perioada Evului mediu si pana in prezent, pentru ca din anul 1993 “Camino de Santiago” sa faca si el parte din UNESCO.

Drumul lui Iacob include mai multe rute, pornind din Franta, Portugalia si Spania, insumand mai multe mii de km, care pot fi parcursi pe jos sau cu bicicleta, fiind marcati prin renumitele scoici sau sageti galbene. Cea mai veche ruta este cea care porneste de la Oviedo, iar cea mai renumita cea franceza, care incepe de la St Jean Pied de Port din Pirineii francezi. Pentru a obtine vestitul certificat de pelerin trebuie sa parcurgi cu scop religios sau spiritual minim 100 de km pe jos, sau 200 de km cu bicicleta, pe unul dintre traseele marcate. Daca drumul este urmat in scop cultural si turistic primesti un certificat de bun venit. Certificatul de pelerin te ajuta sa te cazezi pe traseu intr-unul dintre asa numitele hosteluri publice, care functioneaza pe principiul primul venit – primul servit, nu sunt acceptate rezervari in avans, iar cei care calatoresc pe jos au prioritate in fata celor care sosesc pe bicicleta. Primul ghid destinat pelerinilor a fost tiparit in secolul XII si se numeste Codex Calixtinus si reprezinta cel mai vechi manual de calatorie din istori. Peste 300.000 de mii de oameni ajung la Santiago de Compostela in scop religios sau spiritual si sunt recompensati cu pretiosul certificat de pelerin, dar si de frumusetea unui oras pitoresc. In fapt km zero al Drumului lui Iacob se afla la Oceanul Atlantic, la Cape Fisterra si nu la Santiago de Compostela. Intalnirea cu Oceanul era considerata marginea lumii si reprezenta pentru populatiile precrestine un loc cu puteri magice.

Asteptam cu interes parerile si impresiile voastre legate de aceste locuri binecuvantate si in articolele din saptamanile viitoare promitem sa continuam aceasta calatorie catre alte minuni europene. Circuitele Hello Holidays cu destinatia Spania ajung si in renumitul oras Santiago de Compostela, programele detaliate le gasiti pe site-ul agentiei www.helloholidays.ro.