Sus

Aflata in imediata apropiere a Romaniei, Bulgaria se numara printre tarile preferate de turistii dornici de soare, mare, relaxare, servicii profi si confort, la un pret extrem de accesibil. Pozitia in sud-estul Europei face din Bulgaria o tara preferata de turistii dornici sa descopere peisaje idilice, munti care se inalta semeti, campii si statiunile de top de pe litoralul Marii Negre, fara sa mearga prea departe de casa.

Dincolo de varietatea turistica a tarii, Bulgaria este si locul unde poti incerca preparate culinare unice, cu influente slavice, mediteraneene, otomane si persane. Ceea ce face aceasta bucatarie cu adevarat unica sunt ingredientele proaspete si locale, branzeturi artizanale sau preparate traditionale, transmise din generatie in generatie.

Gurmand sau nu, gastronomia bulgara promite sa iti satisfaca exigentele culinare cu urmatoarele preparate:

Tarator

Cel dintai preparat din lista noastra este Tarator, o supa rece perfecta pentru zilele toride de vara. Este un preparat simplu, dar extrem de gustos, fiind facut din iaurt dens, castraveti proaspeti, usturoi, nuci, marar si un strop de ulei de masline. 

Banitsa

Banitsa este, fara indoiala, una dintre cele mai iubite si reprezentative mancaruri din Bulgaria. Este o placinta savuroasa preparata din foi subtiri de aluat, umplute cu branza sarata, oua si uneori iaurt. Pe langa variantele traditionale cu branza sau spanac exista si adaptari locale: in unele zone se adauga rodie sau dulceata (pentru contrast de dulce-acrisor) 

Banitsa este un preparat important pentru numeroase obiceiuri si traditii bulgaresti. De exemplu, in prima zi a noului an se serveste o banitsa speciala numita „banitsa cu noroc” (kusmeti). Fiecare bucatica contine un obiect mic sau o notita ascunsa care prezice noroc, sanatate sau prosperitate pentru persoana care o descopera. 

Daca esti in Bulgaria, cea mai autentica banitsa o gasesti la patiserie sau la brutaria locala. Multe dintre aceste locuri incep sa pregateasca banitsa dimineata devreme, astfel incat sa poti savura o placinta calda si proaspata la micul dejun. In plus, multe restaurante traditionale bulgaresti servesc banitsa ca parte a meniului lor, oferindu-ti ocazia sa gusti variante diferite alaturi de alte preparate locale.

Kavarma

Kavarma se pregateste cu porc, pui sau miel, care se marineaza si apoi se gateste incet cu ardeii, ceapa, rosiile si ciupercile. Desi aceasta este varianta traditionala, mai exista una, mai putin cunoscuta, dar la fel de savuroasa, preparata cu peste.

Kavarma de peste urmeaza o reteta similara cu cea traditionala, dar adapteaza ingredientele pentru a pune in valoare aroma delicata a pestelui. Sunt preferate crapul sau bibanul, care rezista bine la procesul de gatit lent. Ceapa, ardeiul si rosiile sunt gatite pana cand devin o baza aromata si suculenta, in care pestele este adaugat pentru a se fragezi. Cand vine vorba de servire, kavarma de peste vine cu garnitura de orez sau de cartofi fierti sau  salata proaspata de sezon.

Musaca

Musacaua bulgareasca difera de versiunea greceasca prin faptul ca se foloseste cartof in loc de vinete. Straturile de cartofi, carne tocata (de obicei, porc sau vita), ceapa si sos de rosii sunt acoperite cu un amestec cremos de iaurt si ou, care se caramelizeaza frumos atunci cand este copt. Satios si reconfortant, preparatul este ideal in zilele in care ”ai manca ceva, dar nu stii ce” sau vrei un fel de mancare care sa te faca sa te simti „acasa„.

Shkembe chorba

Shkembe chorba este o supa traditionala bulgareasca facuta din stomac de vita, aromatizata cu otet, usturoi si chilli. Dincolo de reputatia de remediu impotriva mahmurelii, shkembe chorba este recunoscuta pentru beneficiile sale nutritive: proteine si vitamine din grupul B, fibre si antioxidanti.

Desi reteta de baza a shkembe chorba este relativ consistenta in intreaga Bulgarie, exista si cateva variatii regionale: in unele zone, supa este mai picanta (se adauga o cantitate generoasa de chili sau paprika iute); in alte regiuni, otetul este inlocuit cu lamaia, in timp ce alte variante includ diferite ierburi si condimente pentru a ajusta aroma.

Turistii veniti in sejururi in Bulgaria 2024 pot savura autentica shkembe chorba la crasma (mehana) traditionala bulgareasca, locul unde se pastreaza traditiile culinare, impreuna cu un pahar de rakia (tuica bulgareasca).

Shkembe chorba este un test al curajului pentru multi, dar si o oportunitate de a se conecta la o traditie culinara profunda si sanatoasa. Oricine viziteaza Bulgaria ar trebui sa incerce cel putin o data acest fel de mancare, fie ca este la micul dejun, dupa o noapte lunga, sau ca cina robusta intr-o seara racoroasa.