Sus

Inconjurata de ape azurii si brazdata de ziduri vechi de piatra, Malta este un loc unde trecutul se intalneste cu prezentul intr-o sinergie uimitoare. Aceasta insula, mai cunoscuta din punct de vedere turistic (in special pentru pentru soarele stralucitor si apele cristalline), a reprezentat taramul de bastina pentru numeroase civilizatii, cum a fost cazul fenicienilor si romanilor, cavalerilor si britanicilor. 

Dar ceea ce fascineaza cel mai mult la Malta este bogata mostenire istorica. Pentru turistii pasionati de istorie, insula are orase captivante, cu arhitectura fascinanta, muzee impresionante si o atmosfera ce te face sa simti ca ai pasit inapoi in timp. 

Valetta: orasul cavalerilor

Valetta, capitala Maltei, este o bijuterie arhitecturala construita de Ordinul Cavalerilor Ioaniti. Acest oras a fost fondat in 1566 de catre Marele Maestru Jean Parisot de la Valette, dupa Marele Asediu al Maltei, moment in care cavalerii au reusit sa respinga invazia otomana.

La intrarea in Valetta, privirea iti este captivata de impresionanta Poarta a Orasului, care te conduce spre Strada Republicii, artera principala a orasului. Aici se afla si Palatul Marelui Maestru, o constructie impunatoare ce a servit drept resedinta pentru conducatorii cavalerilor. 

Catedrala Sfantului Ioan este un alt punct de atractie major din Valetta. Desi exterior pare auster, interiorul este de o frumusete coplesitoare – pe pereti sunt opere de arta baroca, iar altarul principal si capelele laterale sunt un adevarat spectacol de culoare si detaliu. In plus, catedrala adaposteste si celebrul tablou al lui Caravaggio – ”Decapitarea Sfantului Ioan Botezatorul”.

Vittoriosa

Situata pe celalalt mal al Marelui Port, Vittoriosa este una dintre cele trei orase fortificate ce au jucat un rol esential in istoria Maltei. Desi este mai mica decat Valetta, aici poti vizita Fortul St. Angelo, un bastion strategic care a jucat un rol crucial in timpul Marelui Asediu din 1565. Fortul ofera o priveliste spectaculoasa asupra portului si a orasului Valetta si adaposteste o serie de expozitii ce ilustreaza istoria tumultoasa a Maltei. 

Mosta

Mosta, un oras fermecator situat in centrul insulei Malta, este cunoscut in intreaga lume pentru monumentul sau impresionant: Rotunda din Mosta sau Biserica Adormirea Maicii Domnului. Constructia Rotundei din Mosta a inceput in anul 1833, intr-o perioada in care Malta era sub dominatie britanica, dar inca puternic influentata de traditiile catolice. 

Proiectata de arhitectul maltez Giorgio Grognet de Vasse, Rotunda a fost inspirata de Panteonul din Roma, un alt exemplu celebru de arhitectura clasica. Desi s-a dorit initial sa fie un loc de cult pentru comunitatea locala, Rotunda din Mosta a devenit un punct de referinta nu doar pentru Malta, ci si pentru intreaga lume crestina. Cu un diametru de peste 37 de metri si o inaltime de 60 de metri, domul bisericii este unul dintre cele mai mari domuri neinsotite din lume, o realizare arhitecturala ce continua sa impresioneze vizitatorii.

Dar ceea ce face Rotunda din Mosta cu adevarat speciala nu este doar dimensiunea sa impresionanta, ci si povestea extraordinara a supravietuirii sale in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In timpul razboiului, Malta a fost supusa unui bombardament intens de catre fortele Axei, fiind un punct strategic de importanta majora in Marea Mediterana. In data de 9 aprilie 1942, in timpul unei slujbe religioase, o bomba germana a penetrat cupola Rotundei si a cazut in mijlocul unei congregatii de peste 300 de persoane. 

Mdina

Un alt oras inclus in circuite Malta 2024 este Mdina, care a servit drept capitala tarii pana la sosirea cavalerilor in 1530. Fortificatiile masive ale Mdinei ofera vederi panoramice ale insulei, iar strazile sale linistite, ferite de agitatia turistica, creeaza o atmosfera de mister si serenitate. Unul dintre punctele de interes principale din Mdina este Catedrala Sfantului Paul, o bijuterie baroca ce marcheaza locul unde, conform traditiei, apostolul Pavel s-ar fi refugiat dupa naufragiul sau pe insula.

Palatul Parisio

In satul Naxxar, situat la doar cativa kilometri de Valetta, se afla o adevarata bijuterie arhitecturala si culturala a Maltei: Palatul Parisio. Construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea de Marchizul Giuseppe Scicluna, Palatul Parisio nu a fost o resedinta de lux, ci si un simbol al statutului social al familiei Scicluna. 

La intrare, vizitatorii sunt intampinati de un hol somptuos, decorat cu marmura fina si candelabre. Incaperile principale ale palatului sunt amenajate cu mobilier elegant, oglinzi imense, pereti acoperiti de tapiserii fine si fresce elaborate, care spun povestea vietii nobiliare din Malta. Fiecare camera are o tematica unica, cu detalii artistice care subliniaza gustul rafinat si stilul de viata extravagant al celor care au locuit aici.

Una dintre atractiile principale ale palatului este sala de bal, o camera vasta, cu tavane inalte pictate in detalii baroce, candelabre aurite si podele de marmura stralucitoare. Aici, in trecut, se desfasurau baluri si evenimente mondene la care participa intreaga nobilime malteza, dar si invitati din strainatate. In prezent, sala de bal continua sa fie folosita pentru ocazii speciale si evenimente culturale, pastrand astfel vie traditia aristocratica a palatului.

Palatul Parisio nu se limiteaza doar la frumusetea interioara. Gradinile, amenajate in stil italian, sunt un refugiu de liniste si eleganta, cu alei umbrite, fantani arteziene delicate si paturi de flori meticulos ingrijite. 

De asemenea, palatul dispune de un restaurant elegant, situat intr-o aripa a cladirii, unde vizitatorii se pot bucura de o experienta culinara rafinata, completata de atmosfera istorica unica a acestui loc. Meniul restaurantului reflecta traditiile culinare malteze, imbogatite cu influente mediteraneene, si este conceput pentru a oferi oaspetilor o experienta gastronomica de neuitat.