Sus

Cand planificam o vacanta suntem incantati de ideea de a descoperi locuri noi, de a experimenta noi culturi si peisaje spectaculoase. Pentru turistii romani, Bulgaria nu se numara in topul destinatiilor de vacanta populare doar datorita proximitatii geografice, cat mai ales al preturilor atractive si al diversitatii ofertelor turistice. 

Bulgaria, tara situata la confluenta dintre Europa Centrala si de Est, a fost influentata de numeroase civilizatii de-a lungul timpului, ceea ce a condus la o diversitate lingvistica impresionanta. Limba bulgara este cea oficiala in Bulgaria si vorbita de majoritatea populatiei, dar nici engleza nu este rar intalnita pe meleagurile vecinilor din sud. 

Desi exista similaritati intre limba romana si limba bulgara, datorita radacinilor slave ale ambelor limbi, aceste asemanari nu sunt suficiente pentru o comunicare fluenta, mai ales daca vizitezi sate indepartate, unde sansele ca cineva sa stie o boaba de engleza sunt destul de mici.

Si cum ne intelegem cu localnicii?

Cunoasterea (cat de cat) a limbii bulgare te ajuta sa poti vorbi si intelege ce spun gazdele, sa te descurci la cumparaturi, cand ai nevoie de indicatii sau vrei sa comanzi la restaurant. In plus, poti sa interactionezi direct cu localnicii, sa le afli povestile si sa intelegi mai bine cultura si obiceiurile lor. 

Totusi, trebuie sa recunoastem ca invatarea limbii bulgare nu este usoara, mai ales pentru cineva care nu este obisnuit cu alfabetul chirilic sau cu structurile gramaticale specifice limbilor slave. Cu toate acestea, pentru cei dispusi sa faca acest efort, rasplata poate fi considerabila –  bulgarii apreciaza foarte mult atunci cand un strain face un efort sa le vorbeasca limba, chiar daca acesta nu o stapaneste perfect. 

Dar ce se intampla daca nu vorbesti bulgara? Este engleza suficienta pentru a te descurca in Bulgaria? In marile orase si in zonele turistice populare, incluse in sejururile de vacanta in Bulgaria (Sofia, Varna, Burgas sau statiunile de pe litoralul Marii Negre), engleza este destul de raspandita. In aceste locuri, majoritatea tinerilor, dar si personalul din hoteluri, restaurante sau magazine, au un nivel decent de engleza si sunt capabili sa comunice cu turistii straini fara prea mari dificultati.

In statiunile Nisipurile de Aur sau Sunny Beach, unde majoritatea turistilor provin din Europa de Vest, engleza este chiar limba principala de comunicare. In aceste locuri vei gasi meniuri traduse in engleza, iar personalul din turism este instruit sa vorbeasca engleza pentru ca este limba internationala a turismului. 

Totusi, situatia se schimba atunci cand te indepartezi de traseele turistice si vrei sa explorezi zone rurale sau orase mai mici. In aceste locuri poate fi necesar sa te bazezi pe gesturi, mimica sau pe aplicatii de traducere pentru a te face inteles. 

Cuvinte si fraze bine de stiut in bulgara

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le inveti in orice limba este cum sa saluti. In Bulgaria, salutul cel mai obisnuit este ”Дoбър ден” (Dobar den), care inseamna ”Buna ziua”. Acest salut este utilizat pe tot parcursul zilei si este o modalitate politicoasa de a incepe o conversatie. Pentru dimineti poti folosi ”Дoбрo утрo” (Dobro utro), care inseamna ”Buna dimineata”, iar pentru seara ”Дoбър вечер” (Dobar vecher) este echivalentul lui ”Buna seara”. 

Cuvantul ”Блaгoдaря” (Blagodarya), care inseamna ”Multumesc”, este unul dintre cele mai utile cuvinte pe care le poti invata. Ori de cate ori primesti un serviciu, exprimarea recunostintei in limba bulgara aduce un zambet pe fetele localnicilor. La fel de important este si raspunsul ”Мoля” (Molya), care inseamna ”Cu placere” sau ”Te rog” si poate fi folosit atat pentru a raspunde la ”Multumesc”, cat si pentru a cere ceva intr-o maniera politicoasa.
In interactiunile de zi cu zi este foarte important sa poti confirma ca ai inteles ce ti s-a spus sau sa iti exprimi acordul. Cuvantul ”дa” (da) inseamna ”da”, iar ”не” (ne) inseamna ”nu”. Daca vrei sa spui ”Inteleg” foloseste ”Рaзбирaм” (Razbiram), iar daca nu ai inteles ceva poti spune ”Не рaзбирaм” (Ne razbiram), adica ”Nu inteleg”.