Sus

In agitatia si stresul cotidian, parca luna decembrie are un farmec aparte – parca ne aduce un calm aparte, ca un moment de ragaz in care strazile sunt impodobite cu mii de lumini stralucitoare, ferestrele magazinelor sunt pline cu decoratiuni festive, iar aerul rece al iernii este incalzit de mirosuri familiare si reconfortante: scortisoara, portocale, vin fiert. Este momentul cand freamatul vietii de zi cu zi lasa loc emotiei sarbatorilor.

Si nimic nu simbolizeaza mai bine spiritul festiv decat nenumaratele targuri de Craciun organizate in Europa. Aici, magia de iarna atrage comunitati intregi pentru a se bucura de locuri feerice, unde timpul pare sa stea in loc, iar oameni de toate varstele se bucura de cerul impodobit cu ghirlande, sunetul colindelor, rasetele copiilor care alearga in jurul bradului impunator si clinchetul de clopotei ce anunta prezenta lui Mos Craciun.

Pentru familiile cu copii, targurile de Craciun sunt locul unde cei mici pot sa-si intalneasca eroul sarbatorilor – faimosul Mos Craciun – si sa-i povesteasca dorintele sau sa-i adreseze intrebari curioase. In acelasi timp, adultii retraiesc fragmente din copilaria lor si se bucura de acea senzatie de incantare in fata luminilor, a mirosurilor si a bucuriei din jur.

Targurile de Craciun din Romania se numara printre cele mai fermecatoare din Europa. Cel mai cunoscut ramane cel organizat la Craiova, dar nici cel de la Brasov sau de pe Valea Zimbrilor nu sunt de ratat, mai ales ca traditiile romanesti sunt inca vii si sarbatorite cu respect.

Ce au atat de special targurile de Craciun?

Ceea ce le face cu adevarat speciale este atmosfera magica, decorurile desprinse din povesti. Ele sunt precum o scena deschisa unde fiecare vizitator devine parte a unui spectacol plin de lumina, culoare si caldura sufleteasca, indiferent de cat de frig este afara.

Primul lucru care te cucereste la un targ de Craciun este atmosfera vizuala coplesitoare. Luminitele stralucitoare, brazii de Craciun impunatori sunt decoruri care nu doar atrag privirea, ci si trezesc emotii. Ele ne reamintesc de bucuria copilariei, cand fiecare ornament sau instalatie de Craciun parea magic. Targurile creeaza locuri care iti ofera ragazul de a visa, de a te deconecta de la agitatia cotidiana si de a te lasa purtat intr-o lume de basm.

Dar magia vizuala este doar inceputul. Aerul rece al iernii este imbibat cu arome care te invaluie la fiecare pas: scortisoara, cuisoare, portocale, vin fiert si turta dulce. Fiecare stand de mancare te ispiteste cu delicii care iti trezesc amintirile copilariei. In acelasi timp, pentru cei curiosi, targurile ofera oportunitati de a descoperi preparate noi, fie ele internationale sau reinterpretari creative ale retetelor traditionale. Gastronomia devine astfel o calatorie in sine, una care iti bucura simturile si iti incalzeste sufletul.

Un alt aspect ce merita evidentiat in ceea ce priveste targurile de Craciun este oferta culturala si artistica. Casutele de lemn care formeaza targurile sunt, de multe ori, pline de comori realizate artizanal: decoratiuni autentice, jucarii din lemn, obiecte care poarta amprenta traditiilor. Fiecare obiect cumparat de la un targ de Craciun are in spate o poveste, o marturie a priceperii artizanilor locali. In plus, multe targuri integreaza in programul lor spectacole de dansuri si cantece traditionale, oferind vizitatorilor sansa de a se reconecta cu identitatea culturala a zonei.

Si, desigur, prezenta lui Mos Craciun! Pentru copii, intalnirea cu Mos Craciun este punctul culminant al vizitei; vazandu-i barba alba, costumul rosu si sacul plin de cadouri, micutii simt ca basmele lor preferate prind viata. Mos Craciun asculta cu rabdare dorintele fiecarui copil, iar in acele momente, lumea pare sa devina mai buna, mai calda, mai plina de speranta. 

Trei targuri de Craciun pe care sa nu le ratezi anul acesta!

Daca ti-am starnit atentia, nu mai bine iti iei o zi libera si vizitezi cel putin unul din targuri de Craciun 2024 devenite faimoase in tara noastra? Evident exista si un top al acestora, unde prima pozitie este ocupata (din nou) de targul de Craciun de la Craiova!

Targul de Craciun de la Craiova, o splendoare festiva

Craiova, capitala Olteniei, devine in luna decembrie un taram feeric ce atrage vizitatori din intreaga tara, ba chiar si din Europa. Targul de Craciun din Craiova este si anul acesta considerat unul dintre cele mai frumoase din Romania; ce mai, un adevarat spectacol de lumina si culoare!

Situat in Piata Mihai Viteazul si intins pana la Parcul Nicolae Romanescu, sutele de mii de beculete stralucitoare, organizate in tuneluri luminoase si instalatii spectaculoase, creeaza o atmosfera aproape ireala. Copiii sunt incantati de caruselele decorative si patinoarul deschis in aer liber.

In centrul atentiei se afla casutele de lemn care vand produse traditionale: cozonaci aburinzi, placinte cu mere si vin fiert cu scortisoara. Pentru cei pasionati de mestesuguri, targul din Craiova aduce artizani locali care expun jucarii din lemn, decoratiuni pentru bradul de Craciun si obiecte unicat ce pot deveni cadouri memorabile.

La lasarea serii, Piata Mihai Viteazul devine punctul principal de atractie – aici, Mos Craciun isi asteapta vizitatorii intr-o casuta special amenajata, unde ii asteapta pe copii pentru a-si spune dorintele si a face nenumarate fotografii. 

Brasov, un targ precum o poveste medievala cu parfum de sarbatori

Amplasat in Piata Sfatului, in inima orasului vechi, targul de Craciun din Brasov cucereste inimile tuturor celor care il viziteaza. Brasovul are deja farmecul sau istoric, ce se impleteste  cu atmosfera festiva; inconjurata de cladiri cu arhitectura baroca si de celebrul Biserica Neagra, piata devine un decor natural pentru un Craciun de poveste. Targul gazduieste zeci de casute de lemn decorate cu ghirlande luminoase, unde vizitatorii pot gasi produse traditionale din toate colturile tarii.

Delicatesele gastronomice sunt la mare cautare! Turta dulce decorata manual, kurtoskalacs-ul aromat si vinul fiert cu felii portocale atrag turistii cu mirosurile lor ispititoare. Copiii sunt fascinati de trenuletul de Craciun care face turul pietei, dar si de casuta lui Mos Craciun, amplasata in apropiere de bradul urias, impodobit cu mii de beculete.

Evenimentele culturale sunt un punct forte al targului din Brasov. Pe parcursul targului au loc concerte de colinde si dansuri traditionale, recitaluri de poezie, deci fiecare seara aduce o experienta noua si captivanta. Iar pentru cei care doresc o vedere panoramica asupra orasului impodobit, o plimbare cu telecabina pe Tampa este alegerea perfecta.

Valea Zimbrilor, un Craciun aproape de natura

Pentru cei care cauta o experienta de Craciun diferita, mai aproape de natura si de traditiile autentice, Valea Zimbrilor din Vama Buzaului este renumita pentru frumusetea peisajului si pentru rezervatia de zimbri ce se transforma intr-un taram de poveste toata luna decembrie.

Targul de Craciun de la Valea Zimbrilor se desfasoara intr-un cadru natural spectaculos de la poalele Muntilor Ciucas, iar organizatorii pun accent deosebit pe autenticitatea traditiilor romanesti; deci vizitatorii pot participa la ateliere de mestesuguri, invata tehnici vechi de confectionare a decoratiunilor sau de pregatire a preparatelor traditionale.

Cel mai important punct de atractie unic este interactiunea cu zimbrul, simbolul puterii si al rezistentei. Copiii, dar si adultii, pot observa zimbrii in habitatul natural si invata despre importanta protejarii acestora. Seara, focurile de tabara aduna participantii laolalta, in jurul povestilor si cantecelor traditionale.