Află ce tip de turist ești tu!
Când spunem „vacanță ideală”, fiecare se gândește la cu totul altceva, în funcție de personalitatea și gusturile sale. Și e evident că nu există vreo destinație perfectă care să satisfacă absolut fiecare tip de turist. De aceea, e bine să fim sinceri cu noi și să ne identificăm „personalitatea turistică”. Le vom face agenților o treabă mai ușoară, iar experiențele trăite în vacanțe vor fi mult mai satisfăcătoare.
Am identificat câteva tipologii în care cu siguranță vă încadrați și voi, mai mult sau mai puțin. Evident, nimic nu-i bătut în cuie.
Aventurierul
Ești coșmarul oricărui ghid. Te rătăcești mereu de grup pentru că vrei să explorezi de capul tău și să descoperi fiecare colț de munte, plajă pustie sau cameră ascunsă dintr-un muzeu. De fapt, poate că nici n-ar mai trebui să apelezi la ghid și să mergi unde te taie capul, așa cum îți dorești de fapt.
E frumos să fi aventurier, dar știi ce se spune despre curiozitate și pisică, iar noi suntem mai mult ca siguri că oamenii nu au nouă vieți. Există multe locuri exotice și, în același timp, periculoase. Alteori, nerespectarea barierelor culturale te poate băga în bucluc. Așa că, deși ești un tip de turist adesea invidiat de ceilalți pentru inițiativă și spiritul tău liber, uneori nu strică să-ți impui niște limite.
Destinații recomandate: Machu Picchu, China, Africa de Sud, un tur supravegheat în Coreea de Nord.
Trândavul
N-o lua în nume de rău. Pur și simplu așa ești tu – opusul complet al aventurierului. Nu vrei nimic altceva decât să scapi de stresul de acasă, să te relaxezi și să te bucuri de serviciile care îți sunt puse la dispoziție. Alegi aproape întotdeauna ofertele all-inclusive și niciodată un hotel care se află prea departe de plajă. Sigur, vrei să cunoști cultura locului, dar doar în mod organizat.
Te interesează foarte mult gastronomia și ceri ghidului să-ți recomande cel mai autentic restaurant. Face parte din planul tău de relaxare și nu-ți dorești nimic mai mult decât să admiri apusul pe plajă, cu un pahar de vin în mână. În rest, vrei să ai totul pe tavă și ești perfect îndreptățit să ceri servicii impecabile pentru banii pe care i-ai dat.
Destinații recomandate: Grecia, Republica Dominicană, Tenerife… sau orice loc în care ai mai fost deja și știi că au servicii bune.
Umanistul
Pentru tine, cultura înseamnă tot. Ești un tip de turist curios, atent, care se lovește de oameni pe stradă pentru că e mereu cu privirea la clădiri. Cel puțin o dată în viață ai fost dat afară dintr-un muzeu, deoarece era ora de închidere, iar tu abia trecusei de Renaștere (deși începusei să vizitezi acum 5 ore).
Fii mai relaxat, niciun om de pe lume nu poate să știe chiar tot ceea ce există. Învață să admiri arta și prin emoție, nu doar prin cunoaștere. Și nu uita că o vacanță completă nu ține doar de ceea ce vizitezi, ci de întreaga experiență.
Destinații recomandate: Paris, Egipt, Florența… cam orice loc din lume care are un muzeu mare sau o catedrală impunătoare.
Pelerinul
Apropo de catedrale, tu te asemeni foarte mult cu turistul cultural, doar că nu ești mânat de cunoaștere, ci de credință. Vrei să vezi locurile sfinte și să încerci să le simți energia. Când intri într-o catedrală preferi să nu faci poze, ci să te așezi pe o bancă, singur cu gândurile tale.
Vacanța ta ideală este un pelerinaj, iar, dacă nu este disponibil, cu siguranță te vor interesa doar lăcașele de cult. Așa că planifică-ți vizitele cu atenție.
Destinații recomandate: Vatican, Muntele Athos, Meteora, Israel
Fotograful
Amintirile nu sunt de ajuns pentru tine. Ești un tip de turist care vrea să imortalizeze fiecare moment, de obicei alături de prieteni sau persoana iubită. Consideri selfie-stick-ul o invenție importantă a secolului XXI și îl folosești cu fiecare ocazie. Când te întorci din vacanță, îți faci toți prietenii să se adune în jurul telefonului tău pentru a le arăta ce poze faine ai făcut (chiar dacă ei le-au văzut deja pe Facebook).
Alternativ, poți fi fotograful profesionist, pentru care pozele cu telefonul sunt o blasfemie și care, adesea, ajunge să plătească taxe de bagaj în plus din cauza greutății obiectivelor foto.
Oricâte cadre ai vrea să tragi, ai întotdeauna grijă să nu-i deranjezi pe alții și să respecți regulile care interzic fotografierea.
Destinații recomandate: America, Japonia, Islanda… de fapt, cam orice în lume.
Excursionistul
Semeni puțin cu aventurierul, doar că nu ești mânat atât de mult de curiozitate, ci de încrederea în faptul că lumea poate fi explorată cu rucsacul în spate. Nu te duci niciodată într-un singur loc, ci preferi să sari din tren în tren și nu te cazezi în niciun hostel mai mult de o noapte. Ești atras de natură, de turismul rural sau de eco-turism. În consecință, ai mereu cortul la tine. Chiar și când nu călătorești, nu pleci niciodată de acasă fără periuța de dinți. Nu se știe niciodată…
Pentru că vrei să viztezi atât de multe locuri, de obicei alegi cele mai ieftine transporturi și acomodări. Dar ești un tip de turist care, cumva, nu se rătăcește niciodată și știe exact unde vrea să ajungă (chiar dacă s-a decis asupra destinației acum abia 5 minute).
Destinații recomandate: Cehia, Portugalia, Olanda.
Petrecărețul
Viața ta e un party continuu și nu vrei să faci excepție de la asta nici când te duci în vacanță. Mai ales când te duci în vacanță! Eviți locurile puțin populate, deoarece vrei să fii mereu în centrul acțiunii, să nu ratezi vreo petrecere sau vreun festival. Adesea îți plănuiești vacanța în funcție de tureneele artiștilor tăi preferați.
Acum, tuturor ne place să petrecem, dar noi îți recomandăm să o faci totuși cu măsură. Nu abuza de alcool sau de alte substanțe, nu te încăiera cu localnicii sau cu… nimeni altcineva. Păstrează mereu o atitudine pozitivă și poartă-te responsabil cu tine și cu cei din jur.
Destinații recomandate: Ibiza, Berlin, Amsterdam
Clientul etern
Pentru tine, vacanțele au singur scop: cumpărăturile. Păstrezi foarte mulți bani doar pentru asta, iar mallurile sunt mai importante pentru tine decât orice muzeu. Ești mereu în căutare de lucruri care „nu se găsesc la noi”, fie că e vorba de haine, mâncăruri unice sau magneți de pus pe frigider.
La fel ca turistul umanist, poate n-ar strica să fii mai relaxat și să mai admiri peisajul din când în când. Chiar dacă îți va mai trebui un bagaj pentru toate cumpărăturile, când cineva te va întreba „Cum a fost în vacanță?” riști să nu știi ce să le povestești.
Destinații recomandate: Dubai, Madrid, Viena