Bucataria turceasca
Se spune ca exista 3 mari bucatarii internationale: cea frantuzeasca, cea asiatica si cea tuceasca. Cu siguranta noi romanii apreciem cel mai mult bucataria turceasca, de la care am imprumutat diverse preparate culinare.
Cel mai bun exemplu sunt indragitele sarmalute (dolma)! Turcii le prefera in foi de vita, cu orez si condimente precum menta, piperul, scortisoara sau stafidele.
Lahmacun este un soi de pizza, adaptata la preferintele orientalilor. Presaram multe legume, carne tocata (miel sau vita) si condimente pe o crusta foarte subtire. De obicei se serveste foarte piperata, impreuna cu un fel de salata.
Donerul (kebabul) este acelasi lucru cu shawarma de origine arabeasca si cu gyrosul grecesc. Este un preparat ce a devenit extrem de popular in toata lumea, fiind un preferat al fast-food-urilor.
Ca si la greci, mezele sunt foarte populare. Aceasta varietate delicioasa de aperitive mici contin elemente ca borek (placintele de aluat umplute cu branza si ierburi), dolma, sosuri de vinete si salate cu iaurt si usturoi.
Hamsiile, des intalnite si pe litoralul romanesc, sunt un preparat extrem de popular in Turcia. Acestia au inventat chiar 50 de metode diferite pentru a le prepara.
Kofte kebab sunt un fel de mititei turcesti, din carne de miel, condimentata si servita in general cu paine pitta, ridichii, salata, sau ardei iute. Se poate servi si smantana, masline, salata de varza alba si lamaie.
Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata si reteta a fost atribuita multor popoare. Cel mai credibil e ca baclavaua e de origina turca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi.
Rahatul turcesc (lokum) este facut din zahar, arome alimentare si amidon. Are o consistenta similara cu a jeleului, fiind insa mai solid, mai lipicios si mai opac
Ayran-ul este o bautura recomandata pentru temperaturile ridicate. Aparitia ayran-ului este inca neclar, insa se stie ca a fost remarcat in preajma crescatoriilor de oi si capre unde iaurtului i s-a adaugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentatie.
]]>