Case de celebrități, de vizitat în vacanțe
În timp ce unii își aleg vacanțele pentru plajă sau schi, alții „vânează” case de celebrități, și nu orice categorie de case, ne referim la cele culturale. Artiști celebri din întreaga lume își expun lucrările la muzeele frecventate constant de către turiști. Astfel, pasionații de artă și cultură se bucură de momente aparte, admirând capodopere pe care artiștii lor preferați le-au creat cu atât de multă pasiune. Dacă te regăsești printre ei, atunci sigur vei fi bucuros să îți descoperi următoarea destinație. Pășim în istorie, pe cărarea culturii. Spune-ne acum: ți-ai dorit vreodată să poți intra în spațiul în care artiști tăi favoriți își gândeau operele de artă? Locurile care i-au inspirat să-și creeze capodoperele datorită cărora s-au făcut remarcați? Ei bine, iată o listă cu casele artiștilor celebri din întreaga lume, pe care le poți vizita și unde poți înțelege mai bine arta lor.
1. Claude Monet
Acasă: Giverny, Franța
Maestrul Claude Monet a lăsat o marcă de neșters în lumea artei. Casa lui de basm din Giverny este deschisă vizitatorilor și chiar în fața ei se află inspirația pentru „Water Lily Pond”, cea mai cunoscută opera de artă a sa. Imaginează-ți cum pictura prinde viață chiar în fața ochilor tăi! Nuanțele casei, de verde și roz pastelat, și ferestrele închise au fost alese de artistul însuși, iar interiorul este împodobit cu gravuri și blocuri de lemn japoneze. Casa găzduiește colecția vastă a pictorului, precum și alte capodopere din întreaga lume.
2. Vincent Van Gogh
Acasă: Mons, Belgia
O casă mică dintr-un oraș minier melancolic, ce l-a inspirat pe Vincent Van Gogh să ia drumul picturii. Așa putem descrie într-o frază, domiciliul marelui pictor. Orașul Mons a fost centrul mineritului greu în timpul Revoluției industriale. Van Gogh a venit în oraș în 1878, ca predicator calvinist, și a plecat doi ani mai târziu ca artist. Nenorocirile comunității miniere au avut un impact emoțional profund asupra lui Van Gogh, angoasa lui aducându-i inspirație pentru a creea operele de artă. Tabloul evocator al lui Van Gogh, „Mâncătorii de cartofi”, a fost inspirat din comunitățile miniere din Mons. Casa iconică a artistului aproape că a cedat timpului, fiind însă înviată de un grup de activiști în anii 70. Ajuns aici, poți admira o expoziție care începe din grădină și continuă prin micuța casă.
3. Rembrandt
Acasă: Amsterdam, Olanda
Clădirea în care locuia Rembrandt a fost restaurată și deschisă vizitatorilor datorită pasionaților de artă. Artistul a cumpărat locuința în 1639 pentru soția sa Saskia. Din păcate, aceasta a dus la falimentul său mai târziu, fiind forțat să o vândă și să scoată la licitație vasta sa colecție de obiecte. Din fericire, casa a fost restaurată și reamenajată după inventarul de licitație. Locuința, care acum este un muzeu, are mobilier, artă și obiecte din secolul al XVII-lea, plus o colecție aproape completă de gravuri ale lui Rembrandt. Pe lângă capodoperele sale, ajuns aici, poți admira lucrări de artă ale artiștilor inspirați de Rembrandt însuși.
4. Jackson Pollock
Acasă: New York, SUA
Jackson Pollock a fost o figură artistică importantă în mișcarea expresionistului abstract. El a fost cel mai renumit pentru „tehnica de picurare”, inspirând turnarea sau stropirea unei vopsele lichide menajere pe o suprafață orizontală. Acest lucru i-a permis să-și poată vizualiza și picta pânzele din toate unghiurile. Când intri în casa lui minusculă din East Hampton, podelele stropite cu vopsea îți vor atrage imediat atenția, ele rămânând astfel o amintire amețitoare a artei sale revoluționare. Pollock și-a cumpărat casa în 1945 alături de soția sa, Lee Krasner, o artistă abstractă. A transformat hambarul într-un studio, unde a creat unele dintre cele mai faimoase picturi ale lui. Locuința sa este astăzi muzeu și centru de studiu și expune publicului „Compoziția cu arcul roșu și caii”, singura sa pictură pe afișaj permanent.
5. Frida Kahlo
Acasă: Mexico City, Mexic
Frida Kahlo este unul dintre cele mai notabili artiști ai secolului XX. S-a născut într-o suburbie fermecătoare din Mexico City, iar casa ei este cunoscută drept La Casa Azul (Casa Albastră), datorită nuanței de albastru. În 1958, ea a fost transformată în muzeu, fiind astăzi una dintre cele mai vizitate case din lume. Cu zece camere, rămâne în aceeași stare ca pe vremea în care artista locuia acolo. Ea expune colecția de artă personală a lui Kahlo și o colecție mare de artefacte pre-hispanice.
6. Salvador Dali
Acasă: Portlligat, Spania
Artistul excentric Salvador Dali și-a cumpărat o cabană de pescar în micul sat Portlligat. Într-o cameră de patru metri pătrați, el și-a creat sufrageria, studioul și dormitorul. Separat, la câțiva pași, artistul avea o minusculă bucătărie și baie. În autobiografia sa, Salvador Dali și-a explicat alegerea: „Mi-am dorit totul bine și mic.” Însă, planul i s-a schimbat în următorii 40 de ani. Odată ce satul a devenit reședința sa principală, casa sa a crescut ca mărime, incluzând încă patru camere, în care sunt expuse astăzi lucrările sale de artă și alte ciudățenii apreciate de el.