Sus

Renovat cu mari eforturi, Castelul Stirling este astazi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Scotia. Primele lucrari de refacere au inceput in anii ’60 si au fost finalizate in anul 1999, o munca de peste 30 de ani pentru a readuce la viata o locatie incarcata de istorie si semnificatii. O alta etapa in dorinta de a reaprinde stralucirea castelului a inceput in anul 2009, cand urmare a unei finantari de 12 milioane de lire sterline, au fost refacute apartamentele regale, restaurate vitraliile, mobilierul de stejar, tapiseriiile si covoarele. Plimbandu-te astazi prin incaperi, curti si pe metereze iti este foarte usor sa patrunzi in atmosfera de odinioara a celui mai mare si poate celui mai important castel al Scotiei, atat din punct de vedere istoric, cat si arhitectural.

Fortificatia dateaza din timpuri stravechi, parte din ziduri datand din secolul al 12-lea si mai multe aripi fiind construite in perioada 1490-1600, sub conducere scotiana.
La inceputurile sale fortificatia se afla sub administratie regala engleza, asta pana la moartea lui Alexandru al III-lea in anul 1286, disparitie urmata de o criza fara precedent la tronul Angliei. Afectata de aceste probleme a fost si Scotia care se confrunta cu un vid de putere si nu mai putin de 13 pretendenti la tron. In aceste conditii nobilii scotieni i-au cerut regelui Edward I al Angliei sa medieze si sa ajute la numirea unui nou monarh scotian. Regele englez a dat curs invitatiei, dar nu a venit cu mana goala si nici singur, fiind urmat de puternica sa armata si cu solicitarea de a prelua conducerea Scotiei. Asa a inceput un lung conflict intre cele doua tari, cunoscut sub denumirea de razboiul de independenta al Scotiei, in fruntea rebeliunii s-a aflat William Walace, binecunoscutul personaj din ecranizarea Braveheart, care a obtinut in prima faza o victorie la Stirling, pentru ca mai apoi in anul 1298 scotienii sa fie infranti si Wallace ucis. Libertatea scotienilor avea sa fie obtinuta abia dupa batalia din anul 1314 de la Bannonckburn, nobilimea jurand in anul 1320 supunere lui Robert Bruce, acesta devenind regele de drept al Scotiei. Sub regii scotieni Stirling a fost refacut in timpul renasterii, cea mai mare parte a cladirilor fiind ridicate in perioada 1490-1600, cand castelul era centru regal, asa cum pe rand regii James al IV-lea, al V-lea si al VI-lea stabllisera.

Arhitectura noilor constructii arata o combinatie de stiluri, un sti eclectic cu influente germane, franceze si engleze, ceea ce istoricii au interpretat drept ambitia internationala a familiei Stuart.
In timpul lui James al IV-lea s-au construit Marea Sala si Cladirea veche a regelui si a fost renovata capela regala, pentru ca in anul 1501 sa se infiinteze aici un colegiu de preoti, urmare a aprobarii primite de la Papa. Lucrarile incepute de catre James al IV-lea nu au fost finalizate pana la moartea acestuia, fiind continuate de urmasul sau James al V-lea care decide construirea unui nou Palat regal, sub atenta supervizare a lui Sir James Hamilton si a masonilor adusi din Franta. James al V-lea a murit tanar si nu a reusit sa-si duca la bun sfarsit planurile, acestea fiind continuate de vaduva sa. La castel a fost adusa si fiica acestuia pentru a fi protejata si incoronata mai tarziu, in anul 1543.

In timpul lui James al Vi-lea castelul devine centru militar si regele poposeste o singura data aici, in anul 1617, pentru ca mai tarziu, in anul 1625 Charles I sa solicite pentru sosirea sa la castel, renovarea capelei si curatarea gradinilor. A urmat o perioada de pace si inflorire, dar Charles I a fost executat, fiind urmat pe tron de Charles al II lea, ultimul monarh care a locuit aici. Fie ca sunteti pasionati de istorie sau nu, Castelul Stirling merita o vizita, aici va puteti bucura de o priveliste panoramica de exceptie, de o adevarata calatorie in timp, pe meleaguri de legenda.