Ce invatam din calatoriile pe care le facem?
Daca v-am intreba „Voi de ce calatoriti?”, ce ati raspunde? Pentru relaxare, veti spune. Pentru a va incarca bateriile. Pentru a simti ca macar timp de o saptamana sau doua nu aveti nicio grija. Suntem de acord cu voi. Dar avem mult mai multe motive sa calatorim. Iata in continuare cateva „lectii” pe care noi le-am invatat in periplurile noastre.
1. Calatorim ca sa ne simtim din nou copii
De cate ori in calatoriile voastre v-ati minunat de frumusetea unui loc? Sau ati facut fotografii, ca sa aveti o particica din acea vacanta mereu in casa voastra? Cand ne aflam intr-un loc nou, necunoscut, ne purtam ca niste copii. Vrem sa aflam, sa cunoastem, sa exploram. Stam fata in fata cu plaje, peisaje, cladiri pe care inainte le vazusem doar in reviste. Dar, odata ce ele sunt sub ochii nostri, ne vom simti mai inviorati ca niciodata si vom incerca sa ne intiparim in minte culorile, aromele, sunetele locului respectiv.
2. Calatorul experimentat are mai multa incredere in el insusi
„Necunoscutul il sperie pe om” spunea un scriitor celebru. Foarte adevarat. Te afli intr-un context nou, intr-o cultura necunoscuta si resimti lucrul acesta inca de la primul pas pe care il faci in afara avionului, masinii sau autocarului. De la bariera de limbaj, pana la gesturi si obiceiuri, totul poate fi strain. Dar odata ce intelegi „mecanismele” locului in care ai ajuns, te simti rasplatit. Pentru ca incepi sa te simti, intr-o buna masura, ca acasa.
3. Noi orizonturi, noi perspective
Se spune ca trebuie sa iti stergi din minte tot ce stii ca sa poti fi un calator adevarat. Si, daca ne gandim putin, fiecare popor are felul sau de se purta, de a se imbraca, de a manca, de a trai. Ca sa il intelegi cu adevarat, trebuie sa lasi deoparte, pentru o scurta perioada de timp, propriile credinte. Nu ca sa renunti la ele, ci doar pentru a avea o noua perspectiva aupra vietii dupa ce ai inteles un alt sistem de credinte si valori.
4. De fiecare data, ne intoarcem acasa recunoscatori
Ne intoarcem recunoscatori nu doar pentru ca, uneori, intalnim oameni care poate nu au avut o sansa la fel de buna ca noi la educatie sau la un loc de munca. Ci, pentru ca ne dam seama ca in ciuda frumusetilor pe care lumea le ofera, „acasa” este cel mai frumos loc de pe pamant. Si ne mai dam seama de un lucru foarte important: ca fiecare zi pe care o petrecem acasa trebuie traita din plin, nu din inertie, lasand zi dupa zi sa treaca pe langa noi.
]]>