Ce să nu ratezi în… Berlin
Adorată de turiști, dar și de locuitorii săi, capitala Germaniei a devenit în ultimii ani un fel de axis mundi al contemporaneității. Condus de un spirit nonconformist, dar și încărcat de istorie, orașul Berlin este primitor cu toți cei care îi calcă străzile, în căutarea acelui pinaclu al civilizației vest-europene.
Oricare ar fi așteptările tale despre Berlin, probabil vor fi întrecute. Așa că nu te lua doar după lista noastră (deloc exhaustivă) de monumente și locuri de vizitat. Explorează-l și simte-i pulsul comsopolit, trăiește fiecare clipă și lasă-te învăluit de atmosfera sa boemă.
Poarta Brandenburg
Toate marile orașe au simbolurile lor, iar pentru Berlin, acesta este Brandenburg Tor. Construit în 1791, monumentul reprezintă prima clădire neoclasică a orașului. Inspirată în mod evident din arhitectura elenă, Poarta Brandenburg se ridică la o înălțime de 26 de metri. Chiar dacă astăzi pe lângă coloanele ei trec doar turiștii, în trecut ea chiar era destinată traficului rutier, în timp ce prin centrul porții putea trece doar regalitatea.
Reichstag
Una dintre cele mai frumoase clădiri de parlament din lume, Reichstag a fost inițial construită în 1894 pentru a îndeplini nevoile Imperiului German ale acelor vremuri. Un foc a distrus clădirea în 1933, iar prima reconstrucție a fost finalizată abia în 1970. Începutul anilor ’90 a găsit o Germanie reunificată, în care Berlinul și-a reluat rolul de capitală. Astfel, Reichstag a trecut prin noi modernizări, care au inclus și celebrul Dom de sticlă (Kuppel) care atrage atât de mulți turiști. Nu uitați că aveți nevoie de rezervare pentru a vizita Domul și Terasa parlamentului.
Zidul Berlinului
Probabil nicio clădire din Berlin nu este mai încărcată de istorie decât această veche aberație care a împărțit orașul în două. Astăzi, doar câteva porțiuni acoperite cu graffiti mai pot fi văzute din monstruozitatea care se întindea pe 155 kilometri. Numeroase monumente și muzee au fost construite din loc în loc, pentru a aminti acele vremuri sumbre. Cel mai de interes este Museum Haus am Checkpoint Charlie, care marchează cel mai cunoscut punct de trece dintre Est și Vest.
Insula Muzeelor
Sunt peste 170 de muzee în Berlin și probabil nu vă va ajunge o viață să le vizitați pe toate. Totuși, trebuie să începeți de undeva, iar Insula Muzeelor este, cu siguranță, cel mai bun punct de pornire pentru periplul vostru cultural. Cinci muzee mari și bogate vă așteaptă aici: Altes Museum – Muzeul Vechi, dedicat istoriei și colecționând antichități importante din Grecia clasică; Neues Museum – Muzeul Nou, de asemenea, un muzeu de istorie, cu un număr impresionant de comori ale Egiptului antic; Alte Nationgalerie – Vechea Galerie Națională, dedicată artei, conținând opere neoclasice, romantice, impresioniste sau moderniste; Bode Museum – dedicat sculpturii și având o colecție impresionantă de artă bizantină; și, în sfârșit, Muzeul Pergamon, care conține călădiri monumentale și ruine reconstituite ale lumii antice. Dacă aveți timp doar de unul singur, vă garantăm că Pergamon este de neratat.
Palatul Charlottenburg
Construită la sfârșitul secolului al XVII-lea, această clădire impunătoare a fost, timp de secole, reședința regilor și electorilor prusaci. Nenumăratele sale camere taie răsuflarea vizitatorilor prin luxul lor baroc, fie că vorbim de Vechiul Palat sau de Aripa Nouă, construită în secolul XVIII. Atracțiile principale includ Capela Palatului, Galeria de Stejar, Camerele de Stat sau Cabinetul de Porțelan. Nu uitați să vizitați și Parcul Charlottenburg adiacent, cu al său Neue Pavilion, dar și cu Mausoleul unde numeroși prinți și împărați își dorm somnul de veci.
Gendarmenmarkt
Aceasta este una dintre cele mai mari piețe din Berlin, iar frumusețea și importanța îi sunt date de cele trei clădiri care o înconjoară.
Konzerthaus a fost construită în 1821 și s-a impus rapid ca cea mai importantă sală de spectacole a orașului. Berlinezii încă vin aici pentru a urmări piese de teatru de mare anvergură sau pentru a se delecta la concerte de muzică simfonică.
Catedrala din Berlin este, așa cum îi spune numele, cel mai important edificiu religios al orașului. Construcția s-a terminat abia în 1905, dar stilul neo-baroc o face remarcabilă chiar și printre vechile catedrale ale Germaniei. Ca în orice biserică înaltă care se respectă, vizitatorii pot urca până în dom, unde îi așteaptă o priveliște superbă asupra Insulei Muzeelor.
A treia clădire importantă din Gendarmenmarkt este Catedrala Franceză. Cu un turn înalt de 70 de metri, edificiul a fost în construit 1705 pentru a servi comunității de hughenoți care devenise tot mai numeroasă în Berlinul acelor vremuri.
Dacă vizitați orașul în perioada sărbătorilor, ar trebui să știți că Gendarmenmarkt este locul celei mai populare piețe de Crăciun din Berlin.
Alexanderplatz
Chiar dacă nu aveți multe de vizitat aici, ați greși dacă nu v-ați plimba puțin prin Alexanderplatz – cea mai importantă piață din istoria Germaniei de Est. Astăzi este o zonă modernă, înconjurată de clădări luminoase din sticlă, dar și un loc unde numeroase linii de transport converg. Puteți admira celebrul Fernsehturm (Turn de televiziune) – a doua cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană – și vă puteți întâlni cu prietenii la Ceasul lumii, pentru ca apoi să porniți în aventura voastră urbană.
Grădina Zoologică din Berlin
Una dintre cele mai populare atracții ale orașului este grădina sa zoologică, cel mai vechi complex de acest fel din Germania. Lăudată pentru condițiile bune în care își ține animalele și pentru programele reușite de împerechere, Zoologischer Garten Berlin atrage mai mult de trei milioane de vizitatori anual. Aceștia pot admira peste 1600 de specii de terestre sau aviatice, în timp ce pentru cele marine vor trebui să viziteze Acvariul Berlin.
Pădurea Grunewald
Nu e vorba de un parc mai mare, ci chiar de o pădure de 32 kilometri pătrați. Vi se poate părea ciudat că un oraș atât de mare a reușit performanța de a păstra această zonă intactă, dar iată că Grunewald (Pădurea verde) rămâne unul din locurile perfecte pentru a evada din tumultul orașului. Vă puteți relaxa pe unul dintre cele patru lacuri ale sale sau chiar pe malul râului Havel. Nici atracțiile nu lipsesc; pe dealul artificial Teufelsberg puteți vizita ruinele unei baze americane de spioni, iar vechea Cabană de Vânătoare (care datează din 1542) a fost transformată într-un muzeu de artă. Dacă aveți noroc puteți întâlni chiar și căprioare în Grunewald, iar dacă aveți ghinion, veți da peste mistreți.
Și nu uitați să petreceți!
Probabil ați tot auzit în ultimii ani vorbindu-se despre Berlin ca despre un oraș al petrecerilor continue. Recent, numele său a ajuns aproape sinonim cu muzica techno, dar indiferent de genurile pe care le ascultați, veți găsi un local pe gustul vostru. Probabil nu veți avea răbdare să stați la coadă pentru a intra în legendarul club Berghain, dar locuri precum Watergate, Cookies, Weekend sau Tresor sunt nume la fel de sonore printre clubberi. Dacă vă veți petrece atât de multe zile vizitând orașul, vă puteți rezerva măcar o noapte pentru un party memorabil.