Ce să nu ratezi în… Cracovia
Atunci când decid să călătorească în Polonia, turiștii nu se înghesuie atât de mult spre Varșovia cât o fac spre al doilea cel mai mare oraș al țării, Cracovia. Importanța sa istorică și impresionanta bogăție culturală atrag anual aproape 3 milioane de vizitatori străini în „capitala regală” a țării.
Noi am mai scris despre Cracovia și chiar i-am încurajat pe clienții noștri să-și lase impresiile. Cert este că ne-am convins că este o destinație de neratat, iar acum vrem doar să vă mai dăm câteva argumente în plus.
Piața Centrală
Aici probabil va începe periplul vostru prin Cracovia. Înconjurată de case istorice (kamienice) și de biserici, Piața Centrală (Rynek Główny) este inima culturală a orașului. Veți fi nevoiți să stați poate un minut lângă statuia lui Adam Mickiewicz pentru a cuprinde cu privirea întreaga frumusețe a locului. După ce vă obișnuiți cu ideea că vă aflați în piața considerată drept cel mai bun spațiu public din Europa, vă puteți îndrepta spre una din atracțiile principale.
Probabil ați observat deja clădirea somptuasă din centrul pieței. Aceasta este celebra Hală a postavurilor, care datează încă din secolul al XV-lea, fapt vizibil în arhitectura sa renascentistă. Hala era un centru comercial important pentru Polonia, deoarece aici veneau negustori cu mărfuri din toate colțurile lumii. Astăzi puteți urca până la etajul halei, unde vă așteaptă un muzeu dedicat picturii și sculpturii poloneze din secolul al XIX-lea.
După ce vizitați muzeul, veți dori să vă întoarceți și mai mult în timp, iar Biserica Sfânta Maria vă poate oferi această călătorie. Construită în secolul al XIV-lea, ea este exemplul cel mai bun despre cum s-a manifestat arta gotică în Polonia. Cea mai importantă operă din interiorul ei este tripticul altarului realizat de Veit Stoss.
Sub piața centrală se află Expoziția Subterană Rynek, unde diverse aspecte ale vieții medievale poloneze sunt prezentate cât se poate de contemporan, variatele structuri exponate fiind subliniate în mod estetic prin lumini, ecrane și chiar holograme.
Dacă aveți norocul să vizitați Cracovia în preajma sărbătorilor de iarnă, veți fi încântați să aflați că aici are loc una dintre cele mai prestigioase și frumoase piețe de Crăciun din Europa. Nu e niciun moment al anului în care piața centrală e atât de plină de lumini, voie bună și, evident, cadouri pe gusturile tuturor.
Castelul Wawel
Chiar dacă ne îndepărtăm de Rynek Główny, vizita Centrului Istoric din Cracovia (aflat în întregime în Patrimoniul UNESCO) e departe de a se fi terminat. Castelul Wawel a fost construit între secolele XIII și XIV la comanda regelui Cazimir al III-lea. Arhitectura este impresionantă, iar turnurile sale sunt asemănătoare cu cele ale bisericii Sfânta Maria, oferind centrului Cracoviei o unitate stilistică
Mai impresionant este însă interiorul castelului unde, pe lângă tezaurul lăsat în urmă de regii care au locuit aici, veți putea admira numeroase tablouri renascentiste italiene. Vasta colecție de obiecte de artă și vestigii, precum și decorul arhitectural de excepție, au transformat această veche reședință regală într-unul dintre cele mai prestigioase muzee din Polonia.
Biserica Sfânta Ana
Tot în Centrul Istoric se află o veche bijuterie poloneză. Chiar dacă nu este la fel de impunătoare ca cea închinată Sfintei Maria, Biserica Sfânta Ana rămâne o oprire importantă pentru vizitatori deoarece este este unul dintre cele mai cunoscute exemple de arhitectură barocă poloneză. Realizată începând cu secolul al XIV-lea, biserica are un interior mai sobru, bogat însă în sculpturi și basoreliefuri. Aici se află și mormântul lui Jan Kanty, considerat sfânt de catolici.
Muzeul Czartoryski
Următoarea oprire în Centrul Istoric (chiar sperăm că veți avea timpul necesar pentru a-l vizita în întregime), ar trebui să fie Muzeul Czartoryski. Probabil că ați înțeles deja cât de bine este reprezentată Renașterea în Cracovia, astfel că nu ar trebui să vă surprindă că și Czartoryski adăpostește opere din această perioadă. Cea mai importantă este Dama cu hermină, una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Leonardo da Vinci. În rest, puteți admira numeroase lucrări de la artiști precum Rembrandt, Hans Holbein, Luca Giordano sau Pieter Bruegel cel Tânăr.
Lost Souls Alley
Nu recomandăm această experiență celor slabi de înger, dar, dacă doriți puțină distracție plină de adrenalină, dar și o pauză bine-meritată de atracții culturale, puteți încerca experiența interactivă numită Lost Souls Alley. Parte „casă bântuită”, parte atracție de tipul escape room, toți cei care s-au avântat în această scurtă aventură s-au declarat profund terifiați, dar și puțin amuzați. Designul traseului este foarte bine pus la punct, iar actorii care întruchipează monștri sunt extrem de profesioniști. Adunați-vă gașca și încercați împreună să scăpați din Aleea Sufletelor Pierdute.
Fabrica lui Oskar Schindler
De cealaltă parte a fluviului Vistula, puteți vizita renumita fabrică de email a lui Oskar Schindler, în care peste 1.200 de evrei au muncit sub protecția industriașului german, fiind astfel salvați de la moartea din lagărele de concentrare. Cu toți știm povestea cel mai probabil din filmul Lista lui Schindler, regizat de Steven Spielberg. Acum însă putem vedea pe viu locația (folosită și de Spielberg în realizarea filmului) și cunoaște mai în detaliu istoria acelor evenimente prin numeroasele expoziții dedicate lor.
Dacă vreți să aflați mai multe despre soarta evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar trebui știți că, în Cracovia, vă aflați la doar 70 de km distanță de infamul Auschwitz-Birkenau. Profitați de distanța scurtă și vizitați fostul lagăr, dar rețineți că experiența va fi una cutremurătoare.
Salina din Wieliczka
Ultima destinație de pe lista noastră se află în puțin afara orașului, deși rămâne cuprinsă în zona sa metropolitană. Salina din Wieliczka a fost creată în secolul al XIII-lea, pe vremea când sarea încă era un lux. Minereul extras a îmbogățit mulți negustori polonezi, iar salina a continuat să funcționeze până în 2007. Astăzi, vizitatorii îi pot admira interiorul în care se găsesc numeroase opere de artă, precum sculpturi, candelabre sau capele realizate din sare. Salina este considerată unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Poloniei.