Ce trebuie să știi când călătorești într-o țară musulmană?
Conflictele sângeroase din Orientul Mijlociu și situația emigranților din Europa ne-au indus tuturor o oarecare teamă de Islam. De aceea, înainte de a călători într-o țară musulmană, avem anumite rezerve. Ar trebui spus încă de pe acum, că, dacă nu mergem într-o zonă de război, nu avem de ce ne teme. Multe țări în care Islamul este religia predominantă sunt pline de frumuseți ce abia așteaptă să fie descoperite. Desigur, există numeroase bariere culturale de care trebuie să ținem cont.
În continuare, vă vom prezenta câteva informații generale și vă vom da câteva sfaturi despre cum ar trebui să vă comportați într-o țară musulmană, chiar și într-una dezvoltată din punct de vedere turistic.
Fiecare țară musulmană e unică
Așa cum știm că, spre exemplu, Bulgaria nu seamănă deloc cu Norvegia (ambele considerate țări predominant creștine), la fel de conștienți trebuie să fim de faptul că fiecare țară musulmană are propria ei cultură. De aceea, înainte să călătoriți, asigurați-vă că vă documentați puțin asupra acelei culturi și a regulilor de conduită din societatea respectivă.
De asemenea, nu toate țările unde majoritatea populației este musulmană au neapărat legi impuse de religie. Indonezia (unde locuiesc 12,7% din toți musulamnii lumii), Turcia, Maroc sau Albania sunt țări în care toleranța religioasă este de la sine înțeleasă.
Ospitalitatea face parte din cultură
Musulmanii sunt, în general, primitori cu oaspeții lor. Cam oriunde vă duceți vi se va oferi un ceai sau o cafea, iar refuzul ar putea fi considerat nepoliticos. Dacă nu sunteți îmbrăcați cumva bătător la ochi (ajungem curând și la partea asta), sunt șanse mari să fiți primiți călduros.
Spre exemplu, într-o țară musulmană conservatoare precum Iranul, ospitalitatea și politețea sunt excesive. Veți primii invitații sincere de la străini să beți un ceai cu ei sau chiar să luați masa cu familia lor, iar dacă cereți localnicilor îndrumări, vă vor conduce chiar ei până la locul pe care îl căutați. Situația nu este prea diferită nici în țările arabe, așa că studiați puțin diversele și complicatele forme de politețe ale fiecări destinații.
Mâncarea e delicioasă și multă
Adesea, musulmanii își arată ospitalitatea prin mâncare. Dacă mergeți acasă la cineva, sunt șanse mari să vă întâmpine un ospăț regal. Dacă ați fost vreodată la un restaurant libanez, imaginați-vă cât de gustoase și condimentate sunt mâncărurile acelea în țara lor. Nu cumva să cereți porc, deoarece carnea aceea este haram (interzisă). Pentru ca un tip de carne să fie halal (permis), contează atât modul de preparare, dar și felul în care a fost ucis animalul.
În timpul mesei, folosiți doar mâna dreaptă pentru a mânca. E foarte politicos să acceptați toată mâncarea care vi se oferă, dar nu uitați să lăsați câteva bucăți în farfurie. Dacă nu faceți asta, gazda va crede că nu v-a hrănit îndeajuns. De asemenea, nu vă suflați niciodată nasul în timpul mesei, nici măcar într-un restaurant.
Ce bem într-o țară musulmană?
E o întrebare bună deoarece, în mod tradițional, Islamul interzice alcoolul. Însă nu toate țările musulmane au parte de prohibiție totală. De cele mai multe ori, aveți voie să consumați alcool doar în hoteluri și localuri destinate turiștilor (precum în Maldive). Destinații populare precum Turcia, Maroc, Egipt sau Iordania nu au restricții asupra băuturii. În Emiratele Arabe Unite alcoolul este legal (cu excepția emiratului Sharjah), iar în Indonesia acesta nu poate fi comercializat în magazine mici. Puține țări îl interzic complet (Arabia Saudită, Kuweit), dar, chiar și așa, localnicii găsesc metode de a distila sau de a trece alcoolul peste granițe.
Îmbrăcați-vă modest
Chiar și într-un oraș cosmopolit precum Istanbul nu veți putea intra în moschei dacă nu sunteți îmbrăcați corespunzător. De obicei, musulmanii sunt ghidați de conceptul numit haya (modestie, dar și timiditate). Doar în Arabia Saudită și în Iran femeile sunt obligate să poarte o eșarfă care să le acopere capul. Totuși, în orice țară musulmană, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, este recomandat ca îmbrăcămintea să acopere măcar umerii, iar pantalonii sau fustele să acopere genunchii.
Așa cum mai spus, fiecare țară musulmană are propriile reguli și recomandări. Dacă suportați cu greu căldura, încercați hainele vaporoase, dar țineți minte și că majoritatea regulilor specifică doar cât de lungi trebuie să fie hainele, nu și cât de strâmte. Doamnele și domnișoarele ar trebui să rețină că bărbații localnici (chiar și în Maroc și Egipt) tind să privească insistent și chiar să hărțuiască verbal femeile care încalcă normele modestiei.
Atenție la gesturi
În general, un bărbat musulman nu va strânge mâna unei persoane de sex opus, decât dacă este înrudită cu ea. Uneori, nici măcar conversațiile între sexe opuse nu sunt privite cu ochi buni. Atunci când interacționați cu musulmanii, cel mai simplu e să-i lăsați pe ei să facă primii pași și apoi să le urmați exemplul.
În Orientul Mijlociu, pantofii sunt consideraţi un lucru murdar și este important să-i dați jos înainte să intrați într-o moschee sau înainte să vă așezați pe un covor pentru masă. Evitați să arătați cuiva talpa piciorului, deoarece reprezintă o insultă.
Sfat important pentru cupluri: încercați să nu vă manifestați afecțiunea în public.
Religie
Foarte mulți musulmani vor fi curioși să afle de unde veniți și ce religie practicați. Creștinii sau evreii n-ar trebui să întâmpine probleme, întrucât mulți musulmani sunt conștienți de faptul că venerează același Dumnezeu. Ateii și agnosticii sunt, însă, încurajați să mintă. Desigur, orice țară musulmană are propriul ei număr de atei (declarați sau nu). Totuși, nu știți peste cine dați. Nu spune nimeni că veți păți ceva rău dacă declarați că nu credeți în Dumnezeu, dar acest fapt poate genera o discuție interminabilă în care interlocutorul va încerca chiar să vă convertească la Islam.
În moschei, purtați-vă cuviincios. Pe lângă descălțarea obligatorie, femeile sunt obligate să-și acopere capul, dar, de obicei, primesc eșarfe la intrare. Evitați orele de rugăciune și țineți minte că, în interiorul lăcașelor de cult, există locuri separate pentru bărbați și femei.
Poate că aceste reguli vă pot părea îngrăditoare, dar ele nu ar trebui să vă strice bucuria de a vizita o țară musulmană. Relaxați-vă, fiți politicoși și binevoitori, la fel cum faceți atunci când mergeți în orice țară străină. Nu vă lăsați influențați de prejudecăți, urmați sfaturile ghidului și veți avea parte una dintre cele mai fascinante vacanțe posibile.