Cele mai frumoase 10 catedrale din Europa
Oricare ar fi credinta noastra, e lesne de observat ca arta religioasa a nascut opere care inca definesc cultura si civilizatia intregii omeniri. Iar dintre toate religiile, vii sau de mult apuse, crestinismul a reprezentat o sursa nelimitata de inspiratie, dar si de fonduri pentru artistii vremii. Unul din mijloacele principale prin care crestinismul si-a lasat amprenta asupra Europei (si nu numai) a fost constructia de biserici si catedrale.
Termenul de catedrala desemneaza un lacas de cult unde exista un scaun episcopal. Desigur, definitia nu se aplica absolut tuturor bisericilor considerate catedrale; ne-am obisnuit sa asociem acest termen oricarei biserici de dimensiuni mari, ceea ce nu este complet gresit. Inca din perioada gotica a artei, arhitectii au proiectat lacase de cult din ce in ce mai impunatoare, cu turnuri ascutite care pareau, asemenea Turnului Babel, sa strapunga cerurile, tronand asupra oraselor in care erau construite si amintindu-le in permanenta oamenilor de maretia divinitatii.
Sigur, ele nu sunt cel mai bun exemplu de modestie crestina, ci, mai degraba, o unitate de masura pentru devotamentul comunitatilor care au ajutat la constructia lor. Nu aveau doar o functie religioasa, ci si functii civice, informative, culturale si, uneori, defensive pe timp de razboi. Astazi, au devenit obiective turistice obligatorii si pastratoare sacre ale istoriei oraselor lor.
Cum Europa este plina de astfel de monumente, ne-am asumat misiunea dificila de a alege 10 dintre cele mai frumoase catedrale de pe batranul continent.
Stephansdom, Viena
Comparata cu alte structuri din topul nostru, Catedrala Sfantului Stefan poate fi considerata chiar minuscula ca suprafata. Totusi, turnul ei de 136.4 metri domina centrul Vienei, oferind celor care se incumeta sa-i urce treptele o panorama superba asupra orasului. Nu va faceti griji, exista si lift.
Prima biserica a Sfantului Stefan a fost construita in 1137 si 1160. Insa abia dupa multe extinderi si reconstructii a ajuns, in 1511, bijuteria gotica pe care o putem vedea si astazi. Al Doilea Razboi Mondial a cauzat numeroase daune, dar, din fericire, majoritatea comorilor catedralei au supravietuit.
Inauntru, puteti vedea mormantul lui Frederic al III-lea, primul Sfant Imparat Roman al casei de Habsburg. Alte opere importante sunt altarul – Wiener Neustädter Altar – format din doua triptice si icoana Maria Pötsch, pictata in stil bizantin si renumita ca fiind facatoare de minuni.
Santa Maria del Fiore, Florenta
In Florenta, leaganul renasterii italiene, Catedrala Sfintei Maria a Florilor fusese inceputa inca din 1296, in stil gotic. A fost terminata abia in 1436, domul sau fiind considerat o capodopera a perioadei Renasterii.
Constrastand cu superbele fresce ale domului, interiorul catedralei pastreaza un aspect „gol”, amintind parca de austeritatea proclamata de falsul profet, calugarul Girolamo Savonarola. In cei patru ani in care a condus Florenta, acesta a ars numeroase opere de arta, majoritatea realizate sub patronajul familiei de Medici, pe care o indepartase de la putere. Chiar daca personajul reprezinta o pata neagra in istoria culturala a orasului, aspectul sobru din catedrala ne poate duce cu gandul la timpul pe care Savonarola l-a petrecut predicand in ea.
Ceea ce Santa Maria del Fiore nu poate ascunde este statutul ei de bijuterie arhitecturala. Dupa ce ii admirati imensitatea stalpilor si a arcadelor gotice, aruncati-va ochii si asupra frescelor (cea mai faimoasa fiind Dante in fata orasului Florenta, realizata in 1465 de Domenico di Michelino) si asupra celor 44 de vitralii. Impreuna cu Baptiseriul Sfantului Ioan Botezatorul si Campanila lui Giotto, Santa Maria del Fiore a intrat in patrimoniul UNESCO. Complexul celor trei cladiri reprezinta punctul de maxim interes al centrului istoric al Florentei.
Catedrala Sfantului Vasile, Moscova
Legenda spune ca, dupa ce Ivan cel Groaznic a vazut splendoarea noii sale biserici, a ordonat ca cei doi arhitecti care au proiectat-o sa fie orbiti, pentru a nu mai face vreodata ceva la fel de frumos. Si nu ca am fi de acord cu actiunile sale, dar parerea temutului tar despre aceasta biserica este departe de a fi nefondata…
Construita intre anii 1555 si 1561, Catedrala Sfantului Vasile nu are precedent in niciun stil ahitectural. Imitand forma flacarilor unui foc de tabara, forma si culorile turnurilor sale raman unice in lume, chiar daca multe alte biserici rusesti de pe tot globul sunt inspirate de ele. Biserica purta initial hramul Sfintei Treimi. Abia in secolul al XVII-lea a inceput sa poarte numele Sfantului Vasile Blajinul, care a fost si inmormantat aici.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, autoritatile comuniste si-au sustinut politica antiteista prin transformarea catedralei intr-un muzeu. Asta nu a impiedicat-o sa devina, alaturi de Kremlin, un simbol al Moscovei si, in general, al Rusiei. In 1990 a intrat in patrimoniul UNESCO. Chiar daca si-a pastrat functia de muzeu, Biserica Ortodoxa Rusa a mai folosit-o ocazional pentru slujbe, dupa caderea Uniunii Sovietice.
St. Paul’s Cathedral, Londra
Unul din multele simboluri ale Londrei, Catedrala Sfantului Pavel a fost construita incepand cu anul 1675, proiectata de legendarul arhitect, Sir Christopher Wren. Mai putin cunoscut este faptul ca nu e prima catedrala a Londrei cu acest nume. La randul ei, vechea Catedrala a Sfantului Pavel era un important centru religios, dar fost distrusa in Marele Incendiu al Londrei din 1666.
Planuri de reconstructie existau, insa, chiar inainte de marea tragedie a orasului, asa ca vechea biserica nu a fost restaurata, ci daramata complet pentru a face loc noii cladiri. Realizata in stil baroc, Catedrala Sfantului Pavel a fost, timp de mai bine de doua secole, cea mai inalta cladire din Londra, domul sau masurand 85 de metri in inaltime.
Chiar daca aici se afla scaunul episcopului Londrei, iar slujbele se tin in mod regulat, turistii sunt nevoiti sa plateasca 18 lire pentru a o vizita. Considerand imensitatea si somptuozitatea interiorului, este o taxa bine-meritata, mai ales ca St. Paul’s este intretinuta cu ajutorul banilor obtinuti din turism. Urcand in dom, puteti experimenta acustica perfecta a Galeriei Soaptelor, admira Londra din Galeria de Piatra si, daca inca va mai tin picioarele, urca pana sus, in Galeria de Aur, unde o priveliste si mai vasta va asteapta.
Bazilica Sfantului Petru, Vatican
Chiar daca statul Vatican exista ca atare abia din 1929, cetatea a devenit centrul crestinismului inca de cand – conform traditiei – Sfantul Petru a fost crucificat in ceea ce era pe atunci Circul Imparatului Nero. Bazilica exista inca din anul 333, facand-o una dintre cele mai vechi biserici din lume. Impresionanta cladire pe care o putem admira astazi a fost construita, insa, in Renastere, la proiectia ei lucrand patru arhitecti. Michelangelo insusi a realizat domul, oferind catedralei o inaltime de 136.6 metri si o priveliste extrordinara oricui se incumeta sa ii urce treptele.
Intai, inarmati-va cu rabdarea de a sta la coada, caci in nicio zi nu veti fi singurii turisti care vor dori sa viziteze orasul de resedinta la Papei. Desi o intalnire cu Pontiful Suprem este improbabila, din momentul in care veti intra in bazilica, va fi greu sa va tineti privirea in jos, deoarece somptuozitatea acesteia este greu de egalat. Sculpturile, picturile, basoreliefurile si numeroasele altaruri si relicve reflecta trecutul, dar si toata maretia crestinismului catolic. Sunt prea multe pentru a le enumera, dar trebuie sa stiti ca celebra Pieta a lui Michelangelo se afla aici.
Iar daca tot va aflati in Vatican, continuati printr-o vizita in muzeul orasului si apoi ramaneti inmarmuriti cand intrati in Capela Sixtina. Veti intelege de ce este una din minunile necontestate ale Renasterii si de ce Michelangelo este considerat un titan al artelor.
Hagia Sophia, Istanbul
Ne aflam intr-unul din capetele Europei, in Istanbul, unul din putinele orase ale lumii intins pe doua continente. Ca Istanbul este un paradis turistic, stim deja. Asa ca nu-i de mirare ca una din atractiile sale principale, Hagia Sophia, este una dintre cele mai impresionante catedrale din lume.
Desigur, „catedrala” nu este termenul care o defineste cel mai bine. Forma in care o vedem astazi a capatat-o in anul 537. Este considerata opera de capatai a arhitecturii bizantine si a servit mult timp drept scaunul Patriarhului din Constantinopole. In 1453, Constantinople a fost cucerit si transformat in Istanbul de catre Imperiul Otoman. In mod firesc, marea catedrala a devenit moschee imperiala.
In 1935, secularizarea Turciei a transformat-o in muzeu. Astazi, putem admira mozaicuri apartinand atat crestinismului, cat si islamului, Hagia Sophia devenind un simbol al tolerantei religioase. Mai mult, domul sau imens a schimbat istoria arhitecturii, chiar daca, de-a lungul timpului, greutatea sa a amenintat cu prabusirea intreagii structuri.
Domul din Milano
Mai mult decat oricare alta tara, Italia este plina de catedrale marete care nu inceteaza sa ne impresioneze. Nu puteam parasi peninsula fara a vizita Domul din Milano, acest triumf a arhitecturii gotice. Desi fundatiile ei au fost sapate in 1386, constructia pe care o vedem astazi a fost finalizata abia in 1965.
Fiind cea mai mare din Italia (Bazilica Sfantului Petru apartine Statului Vatican), Basilica cattedrale metropolitana di Santa Maria Nascente reprezinta o imbinare a goticului perpendicular (predominant in Anglia) cu cel flamboiant (predominant in Franta) intr-o cladire impozanta ce ramane, totusi, pur italiana.
Chiar daca Milano este un oras cunoscut pentru moda si sesiuni intense de shopping, nu ai cum sa nu fi atras de Domul sau si de bogata experienta culturala pe care o ofera. Interiorul este inalt si aerisit, dar austeritatea gotica este mascata de un colorit intens, dat de vitralii, frescele de pe tavan si din dom si numeroasele tablouri atarnate printre coloane, reprezentand viata sfantului catolic Carol Borromeu.
Sculpturile uriase isi fac si ele prezenta deasupra altarului. Cea mai cunoscuta este infricosatoarea statuie a Sfantului Bartolomeu Jupuit, realizata de Marco d’Agrate. Daca interiorul v-a taiat rasuflarea, puteti lua o o gura de aer pe acoperisul catedralei, deschis turistilor. Chiar aici, marele actor Alain Delon a turnat o scena pentru filmul Rocco și fratii sai, regizat de Luchino Visconti.
Domul din Köln
Chiar daca este un centru cultural si turistic important, Köln nu este atat de ofertant din punctul de vedere al arhitecturii istorice. Fiind intens bombardat de Aliati in Al Doilea Razboi Mondial, el si-a reinventat suflul prin cladiri moderne si post-moderne. Si totusi, ca dupa multe alte razboaie, catedrala sa a ramas in mare parte nevatamata.
Cele doua turnuri strapung cerul orasului pana la 157,4 metri, facand-o cea mai inalta dintre catedrale… cel putin cele din lista noastra. 🙂 Momentan, ea este doar a treia cea mai inalta de pe glob si a doua din Europa. Constructia ei s-a desfasurat cu intreruperi: din 1248 pana in 1473, apoi 1840 pana in 1880, urmand, in final, restaurarile de dupa razboi.
Intruchipare a goticului german, pelerini din toata lumea o viziteaza pentru comoara ei cel mai de pret: relicvariul care, conform traditiei, contine moastele celor Trei Magi. Alte icoane si sculpturi in lemn – specifice artei Sfantului Imperiu Roman – emana o atmosfera calda si primitoare, in timp ce statuile mici de pe coloane si vitraliile imense vegeheaza asupra credinciosilor. Chiar daca veti stii prea bine ca va aflati intr-o catedrala, nu veti putea alunga acel sentiment ca poate ati pasit pe taramul vechilor povesti si basme germane.
La Sagrada Familia, Barcelona
Cea mai nou construita biserica de pe lista noastra este, daca nu cea mai spectaculosa, cu siguranta cea mai originala. Desi lucrarile au inceput in 1882, celebrul arhitect catalan, Antoni Gaudi, s-a alaturat proiectului un an mai tarziu, impunandu-si rapid stilul. Preluand elemente gotice si trecandu-le printr filtrul Art Nouveau, Gaudi a lucrat la proiect pana la moartea sa din 1926… cand mai putin de un sfert din constructie era finalizat.
Chiar daca a devenit un simbol al coloratei Barcelona si a intrat deja in patrimoniul UNESCO, Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família inca este o cladire neterminata. Macaralele pe care le vedeti in toate pozele urmeaza sa-si termine munca abia in 2026, cand va avea loc si centenarul lui Gaudi.
Faimosul arhitect a avut doua puncte de inspiratie atunci cand a realizat proiectul: puternica sa credinta catolica si natura, prezenta, de altfel, in toate operele sale. De aceea, catedrala are un aspect organic, viu, precum o padure acoperind niste piscuri abrupte sau ca niste polipi de corali intinsi peste stanci subacvatice.
Interioroul este asemenea unui codru fermecat: coloanele se inalta falnice precum arborii batrani, iar luminile psihedelice ale vitraliilor iti transpun simturile intr-un alt taram. Nu stim ce rezerva viitorul artei religioase, dar n-ar fi departe de adevar afimatia ca acesta a inceput cu La Sagrada Familia.
Notre-Dame de Paris
Devenita celebra cu ajutorul romanului eponim al scriitorului romantic Victor Hugo si, de ce sa nu recunoastem, al filmului animat Disney, Cocosatul de la Notre-Dame (inspirat de acelasi roman) Notre-Dame de Paris le arata zecilor de milioane de turisti care o viziteaza anual de ce isi merita faima.
Inceputa in 1163 si terminata in 1345, proiectul a fost condus de numerosi arhitecti cu la fel de multe stiluri diferite. Poate ca inspiratia divina i-a ghidat spre rezultatul final, considerat bijuteria absoluta a stilului gotic francez. Notre-Dame de Paris este pazita de celebrele garguie, acele creaturi grotesti din piatra, care vegheaza de pe acoperisul catedralei.
Inauntru, grandoarea arcadelor este dominata de o simterie perfecta, iar rozetele din nordul si sudul cladirii ii fac pe credinciosi sa-si ridice mereu privirile catre ceruri, facilitand – cel putin pe plan fizic – comunicarea cu divinitatea. Frescele, statuile, dar si micile sculpturi pictate vor prinde viata sub ochii vostri. Purtati in lumea legendelor, veti intelege fascinatia romanticilor secolului XIX pentru tot ce a insemnat gotic.
Notre-Dame de Paris nu este cunoscuta doar pentru arhitectura, rozete sau clopotele sale, ci si pentru relicvele pe care le adaposteste, cum ar fi Coroana de Spini a lui Iisus Hristos si bucati din Sfanta Cruce. Nu ar trebui sa ne mire deloc faptul ca este cel mai admirat monument din inima Parisului, mai vizitat chiar decat Turnul Eifel.
Calatoria noastra prin cele mai frumoase catedrale ale Europei a fost lunga precum un pelerinaj din vechime. Vazandu-le, insa, intelegem de ce ele isi pastreaza rolul la sute de ani dupa ce au fost construite si de ce oamenii aleg sa comunice cu Dumnezeu din interiorul lor. Indiferent de credinta fiecaruia, intrarea intr-o biserica ar trebui sa reprezinte pasirea intr-o alta lume, una intermediara dimensiunii divine. Nu ne facem iluzii, intelegem ca tot ce vedem e facut de mana omului. In acelasi timp, arhitectii, sculptorii, pictorii au stiu exact ce fac si ce impresie aveau sa lase operele lor asupra privitorilor. Nu de putine ori, credinta lor sincera a fost cea care i-a inspirat.