Cele mai tari 10 parcuri de distracții din Europa
Am scris despre orașe și despre insule, despre catedrale și muzee, despre plaje însorite sau lacuri montane. Acum vrem să abordăm un subiect care nu apare atât de des în ofertele turistice. Când zici „locuri de vizitat”, cu siguranță nu îți zboară gândul la parcuri de distracții.
Și totuși, experiențele pe care acestea le oferă pot face o vacanță plictisitoare distractivă și o vacanță distractivă memorabilă. Și chiar dacă nu vă pasionează atracțiile care măresc doza de adrenalină, măcar le puteți face ziua mai bună celor mici. Europa este plină de parcuri de distracții, iar noi vă vom prezenta astăzi 10 pe care ar trebui să le vizitați cu prima ocazie pe care o aveți.
Disneyland Paris
Să fim serioși, cine nu vrea să ajungă în Disneyland? Încă de când eram mici ni s-a implantat această idee a unui regat magic unde distracția tronează și grijile dispar ca prin minune. Ei bine, ideea nu e foarte departe de adevăr.
Disneyland Paris a fost deschis în 1992, ajungând rapid în topul celor mai vizitate parcuri de distracții din Europa. De fapt, e atât de vizitat încât, în 2002, a fost deschis un al doilea complex: Parc Walt Disney Studios. Dacă, prin absurd, vă săturați de atracții spectaculoase inspirate din desenele animate ale copilăriei (și nu numai), puteți vizita și Parc Walt Disney Studios pentru a afla mai multe despre istoria cinematografului.
Europa-Park
Cel mai mare parc de distracții din Germania este și al doilea în topul celor mai vizitate din Europa. Localizat în orașul Rust, în sudul Germaniei, Europa-Park este împărțit în zone cu tematici inspirate din câteva țări europene (nu, România nu are o zonă a ei, din păcate).
Parcul a fost deschis în 1975, iar în toate aceste decenii, a adunat o colecție impresionantă de roller coasters.
Efteling
Nu putea să lipsească Olanda din listă, cu al său Efteling. Parcul a fost deschis în 1952, în satul Kaatsheuvel. Chiar dacă la început era un parc al naturii amenajat în cinstea poveștilor și basmelor europene, el a devenit ușor-ușor unul dintre cele mai spectaculoase parcuri de distracții, păstrându-și totuși tematica de la care a pornit.
Efteling e un loc ideal pentru a le deschide copiilor interesul pentru poveștile vechi, în timp ce adulții neînfricați au parte de instalații amețitoare.
Grădinile Tivoli
Deși „grădinile” nu este chiar cel mai potrivit termen prin care am putea să descriem acest complex din Danemarca, Tivoli nu duce lipsă de natură, dar nici de distracție. Parcul a fost deschis în 1843, devenind una din marile atracții ale orașului Copenhaga.
Tema centrală a parcului este carnavalul, Tivoli fiind plin de culoare și lumini feerice. Walt Disney însuși a venit cu ideea de a deschide Disneyland abia după ce a vizitat Tivoli.
Legoland Billund
Nu puteam părăsi Danemarca fără a scrie câteva rânduri despre Legoland. Ca și Disneyland, parcul a devenit o franciză care poate fi regăsită și în alte țări. Pe lângă Legoland din Billund (deschis în 1958) există încă două parcuri de distracții Legoland în Europa – în Windsor, Marea Britanie și în Günzburg, Germania. Deși sunt multe asemănări între ele, vă recomandăm totuși să vizitați originalul.
Mai mult decât oricare din parcurile de pe lista noastră, Legoland este destinat copiilor. De la simpla vizitare a unor mici monumente construite în întregime din Lego, până la zone tematice inspirate din seriile de jucării, toate exprimă aceeași fascinație pentru celebrele piese colorate.
Alton Towers
Marea Britanie nu duce lipsă de parcuri de distracție, dar, dintre toate, Alton Towers este probabil cel mai spectaculos. Deschis în 1860, în satul Alton, Staffordshire, complexul era format din grădini cu aranjamente florale deosebite.
Totul s-a schimbat în 1980, când Alton Towers a fost complet reamenajat ca parc de distracții. Astăzi se mândrește cu șase roller coasters terifiante, un parc acvatic și multe alte atracții.
Gardaland
În nord-estul Italiei se află un parc de distracții a cărui popularitate este în continuă creștere. Deschis în 1975, Gardaland își ia numele de la lacul Garda, în apropierea căruia este amplasat. Atracțiile principale includ șapte roller coasters spectaculoase, patru case bântuite, dar și trei instalații acvatice.
E important de știut că atât Gardaland, cât și Alton Towers, dar și toate parcurile Legoland sunt deținute de o companie britanică numită Merlin Entertainments. Dacă Legoland-urile păstrează o tematică unică, Gardaland și Alton Towers au multe atracții asemănătoare.
Prater
Aici e nevoie de puțină clarificare. Prater este un parc imens din Viena, un loc ideal pentru promenadă și relaxare. Într-unul din colțurile parcului Prater se află parcul de distracții Wulsterprater, căruia însă toată lumea îi spune „Prater”, așa că Prater îi vom spune și noi. 🙂
Ce-i drept, mulți care ajung în Prater-ul mare descoperă rapid și Wulsterprater. Chiar dacă nu are grandoarea celorlalte parcuri de distracții de pe listă, cuvântul cheie aici este tradiție, întrucât Prater a fost deschis publicului încă din 1766. Chiar dacă nu duce lipsă de roller coasters sau alte mașinării turbate, atracția principală a parcului rămâne Wiener Riesenrad, o roată mare construită în 1897, folosită ca decor în multe producții cinematografice.
PortAventura
Nu e de parcă nu am fi avut ce vedea în Spania, în special în provincia Catalonia. Având deschidere la Marea Balearelor, orașul Salou atrage un număr considerabil de turiști, care însă nu vin aici pentru plajă, ci pentru parcul PortAventura.
Deși atracțiile acvatice nu lipsesc, PortAventura nu este un water park, așa cum ne-am fi așteptat. Aici găsiți cinci zone cu tematici inspirate de cultură și civilizație: Mediterrània, Vestul Sălbatic, Mexic (in perioada precolumbiană), China și Polinezia.
Liseberg
Suedezii au și ei câteva parcuri de distracții renumite, iar Liseberg face cinste orașului Gothenburg, fiind unul dintre cele mai populare din Scandinavia (înfruntând chiar și concurența daneză).
Deschis în 1923, Liseberg dispune astăzi de 37 de atracții. De departe cea mai cunoscută este Balder, cosiderat cel mai bun roller coster din lume, dintre cele construite cu șine din lemn.
Mărturisim că ne-am distrat doar scriind acest articol. Sperăm că, de acum încolo, vacanțele voastre vor include și opriri și în astfel de tărâmuri unde plictiseala nu există. Iar dacă știți alte parcuri de distracție la fel de spectaculoase, dați-ne de știre.