Colosseum – una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne
Italia insumeaza un numar impresionant de obiective turistice, cifrele sunt absolut uluitoare – 60% din operele de arta ale omenirii se afla pe teritoriu italian, in 95.000 de biserici monumentale, 40.000 de fortarete si castele, 20.000 de asezari istorice, 5600 de muzee si situri arheologice, 30.000 de resedinte istorice si 36.000 de arhive si biblioteci. A treia economie din zona Euro si a opta din lume dupa produsul intern nominal, Italia reprezinta una dintre atractiile turistice de top. Astazi ne vom concentra asupra unei locatii unice, centrul lumii romane pentru secole, este vorba de Colosseum.
Ales intre cele sapte minuni ale lumii moderne, alaturi de Taj Mahal, Petra, Machu Picchu, Marele Zid Chinezesc, Chicen Itza si Statuia lui Isus din Rio, Colosseumul atrage an de an numerosi turisti. Construit incepand cu anul 72 de catre Imparatul Vespasian, la adapostul dealurilor Esquilin, Palatin si Caelian, a fost finalizat in numai 5 ani de lucru neintrerup, utilizand sclavi evrei. La denumirea arenei au contribuit dimensiunile remarcabile si faptul ca se afla in apropiere de Colosul lui Nero, o statuie enorma a fostului imparat infatisat ca zeu al soarelui, cu o inaltime de 36 de metri, initial locatia fiind numita Amfiteatrul Flavian, dupa numele dinastiei conducatoare. Forma eliptica masoara 187 de metri pe axa mare si 155 de metri pe axa mica, arena propriu zisa are 76×44 de metri, zidurile inconjuratoare se inalta la 40 de metri, fiecare etaj are 80 de ferestre, iar organizarea era similara unui stadion modern.
Conform Calendarului Codex din anul 354 Colosseumul putea sa gazduiasca 87.000 de oameni, desi estimarile de astazi avanseaza un numar mai mic, de 50.000 de persoane. Urmand principiul de a oferi romanilor “paine si circ”, spectacolele organizate la Colosseum erau impresionante, in cele 100 de zile in care a fost inaugurat amfiteatrul au fost sacrificate 9000 de animale. Spectacolele preferate de romani erau luptele pana la moarte dintre gladiatori, punerea in scena a unor batalii terestre sau navale si vanatoarea animalelor salbatice intr-un décor ce recrea mediul natural. Imparatul Traian a sarbatorit cucerirea Daciei organizand spectacole la Colosseum timp de 123 de zile, timp in care s-au luptat in arena 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori. Intrarea la spectacol se facea in baza unei placute de ceramica pe care erau indicate randul si locul, iar evacuarea se realiza in doar cateva minute, mai rapid decat in cazul unui stadion modern, toate punctele de acces fiind numerotate, 76 de intrari pentru plebei si 4 pentru aristrocrati. Cele mai bune locuri erau pastrate pentru imparat, care se bucura de spectacol pe latura de nord, urmau vestalele care erau pozitionate pe latura opusa, catre sud. Pentru confortul spectatorilor arena era acoperita cu un “velarium”, o panza subtire, asemanatoare celor de la velele corabiilor, manevrate de marinari experimentati, in secolul I un intreg minister se ocupa de administrarea Colosseumului, langa cladire se aflau scoli de gladiatori, depozite de armament si diverse materiale, un spital si un loc de inmormantare.
Perioada de glorie a coincis cu cea a imperiului, ultima lupta cu gladiatori fiind organizata in arena in anul 453. In secolul VI se construieste aici o mica biserica, apoi se permite inchirierea spatiilor din interior cu destinatie de locuinta sau magazin, ceea ce are ca rezultat importante distrugeri, ce culmineaza cu cutremurul din anul 1349, cand o parte a constructiei se prabuseste, iar piatra incepe sa fie reutilizata la realizarea altor edificii. Salvarea edificiului se datoreaza bisericii catolice, care il transforma in loc protejat, pentru a comemora martirii crestini care si-au gasit sfarsitul in arena, fiind considerat un loc sacru. A urmat o perioada de restaurari finalizate in anul 1930, avand ca rezultat ceea ce vizitam noi astazi, o structura antica ce impresioneza prin dimensiuni, istorie si rezistenta in fata intemperiilor vremurilor si vremii. Va asteptam sa vizitam impreuna acest loc incarcat de semnificatii intr-unul dintre circuitele organizate de Hello Holidays cu destinatia Italia.