Corbii din Piatră, bijuteria neștiută a României
Există mai multe tipuri de vacanțe în România, precum: cele de relaxare, de explorare sau pline de mister. Avem câte puțin din toate și ne bucurăm de ele în fiecare anotimp, fie în sejururi de vară, fie în vacanțe de-o zi, perfecte pentru o drumeție. Cum vara e destul de departe, ne-am oprit astăzi la o atracție mai puțin cunoscută, dar uimitoare. Cu toții știm de contele Dracula și îl asociem imediat cu Transilvania. Dar câți dintre voi au auzit de Corbii din Piatră? Nu, nu este o statuie, ci o mănăstire uimitoare din satul Jgheaburi, comuna Corbi. Nu te scuza spunându-ți că nu ești bisericos. Acum vorbim strict de aspectul e sculptat în stâncă și de o istorie ilustrată prin detalii aparte.
Ce este Corbii din Piatră?
Corbii din Piatră este un sat mic din județul Argeș din România, liniștit, departe de civilizație, dar suficient de aproape încât să fie vizitat. Nu mulți români știu despre el, mai cu seamă străini, așa că va trebui să întrebi multă lume pentru a obține o indicație. ȘI, cel mai probabil, vei cere în continuare îndrumări pe parcurs, întrucât nu există indicatoare care să te îndrume spre punctele de interes turistic din această zonă. Și asta în ciuda faptului că există două mari atracții în acest mic sat, pe care ți le recomandăm cu mare drag, pentru că pe noi ne-a fascinat.
Mănăstirea de piatră
O mănăstire unică, construită în stâncă, literalmente în fanta unui munte imens. Este greu de vizitat în interior, deoarece nu este funcțională, dar aspectul ei exterior merită călătoria cu vârf și îndesat. În centrul satului există o altă mare biserică greco-ortodoxă, dar aceasta este destinată doar turiștilor. Pe ușa mănăstirii vei găsi numărul de telefon al preotului, iar poarta către terenurile mănăstirii este deschisă și poți intra pentru a arunca o privire. De aici vei urca în jurul lăcașului pe vârful muntelui, unde vei fi răsplătit cu vederi minunate asupra dealurilor din jur. Mănăstirea este cioplită direct în stâncă, iar biserica sa, numită „Corbii de Piatră“ a fost ctitorită cândva prin secolul XIV. Vorbim despre o biserică rupestră, unică în România, cu cele 2 altare ortodoxe pe un singur naos, realizate în cea mai pură tradiție bizantină a secolului al XIV-lea. Știai că ea se înrudește tipologic cu grupul de biserici rupestre din Cappadocia?
Peisajul este covârșitor. Imaginează-ți o stâncă gigantică sculptată a cărei intrare te invită parcă în adâncurile Pământului. În apropiere există o gaură în stâncă, amenajată cu o bancă din lemn, în stilul local. Ia-ți o pauză, bucură-te de priveliște și apoi plimbă-te agale prin împrejurimi.
Uriașul din stâncă
Este un lucru pur și simplu bizar. Coborând muntele, de cealaltă parte a mănăstirii, vei descoperi o casă veche, pictată în albastru, unde locuiește o bătrânică, extrem de ospitalieră. Nu-i de mirare. Rar mai întâlnește pățanie de turist. Te va lăsa să mergi în grădina ei, pentru a admira peisajul absolut covârșitor. Pentru câteva clipe, ne-am dorit să rămânem aici, însă, obișnuiți cu tehnologia, ne-am gândit că experiența este perfectă pentru o vacanță de o zi. Ca lucru ciudat, locuința are peste 120 de ani, dar nimeni nu știe cu exactitate de când este acolo sculptura.