Cum intampina alte popoare venirea noului an
Fiecare sfarsit de an marcheaza trecerea catre un nou inceput, iar felul prin care aceasta este marcata depinde de traditiile, obiceiurile culturale sau religioase ale fiecarei tari. Este un moment unic prin care fiecare popor alege sa isi pastreze obiceiurile de la an la an si incearca sa se diferentieze prin spectacole, parade sau diferite costumatii.
Copiii cu siguranta vor fi incantati sa auda cum este intampinat Anul Nou in afara Romaniei si va fi un prilej potrivit pentru a cunoaste diferite datini locale.
Spania
La miezul noptii se mananca 12 boabe de struguri, cate una pentru fiecare luna a anului ce soseste. Conform traditiei, fiecare boaba mancata semnifica noroc in luna respectiva.
Danemarca
La final de an se spune ca daca te trezesti cu multe obiecte vechi de vesela la usa casei esti norocos si ai multi prieteni. Asta pentru ca toti oamenii trebuie sa puna la usa amicilor vase vechi, farfurii sau pahare – toate simbolizand anul care a trecut.
Suedia
In Suedia se ascund ravase si mici surprize in desertul servit in noaptea de Revelion care se spune ca aduc noroc. Astfel, o budinca de orez poate avea in ea o aluna, iar cel care o gaseste va avea noroc tot anul următor.
Vietnam
Revelionul in Vietnam se numeste „Giao Thua” si reprezinta una dintre cele mai importante traditii in credinta locala. Potrivit acesteia se considera ca in Rai exista 12 divinitati care se ocupa cu tot ceea ce se intampla pe Pamant.
In fiecare an este responsabila cate o divinitate, pe rand, Giao Thua fiind momentul in care o divinitate preda conducerea urmatoarei zeitati.
China
Traditiile sunt similare in China si Vietnam. Se spune ca Anul Nou trebuie sa gaseasca casa curata si decorata deoarece numai in acest fel zeitatea numita Tsao-Chun (zeul care vegheaza asupra treburilor casnice) va fi multumita.
De Anul Nou aceasta se va ridica catre cer pentru a povesti Imparatului de Jad despre ceea ce a facut rau si bun fiecare membru al familiei, acestia il pot imbuna daca pun miere sau zahar pe buzele statuii divinitatii din casa lor.
Japonia
Deoarece japonezii considera ca omul este capabil sa faca 108 pacate de-a lungul vietii, la miezul noptii clopotele bat de 108 ori pentru a alunga tot atatea rele cate pot fi comise.
Dupa ce acestea se opresc, toata lumea incepe sa rada deoarece rasul alunga spiritele rele. Casele sunt impodobite cu crengi de bambus sau pin si decorate cu funii, ferigi si alge marine pentru noroc si viata lunga.
Copiii primesc cadouri mici care contin bani inauntru, numite otoshidamas.
Superstitiosi sau nu, oamenii respecta cu sfintenie aceste obiceiuri si incearca sa intre in noul an mai buni, mai intelepti si mai rabdatori, cu speranta ca vor avea mai mult noroc pentru a-si indeplini obiectivele propuse.
Tu ce ti-ai propus anul acesta?