Descoperă cele mai frumoase moschei din lume!
Moscheile există de mai bine de un mileniu, fiind lăcașuri de cult pentru musulmanii din întreaga lume, frumusețea și istoria lor bogată cucerind milioane de vizitatori. Aceste structuri străvechi, care își păstrează splendoarea de secole, ilustrează cel mai bine stilul arhitectural islamic, caracterizat prin decoruri delicate și motive florale unice. Vizitează aceste 17 cele mai frumoase moschei din lume și îți garantăm că vei fi de-a dreptul impresionat. Dacă, însă, ți se par prea departe, consultă lista programelor noastre de circuite cu autocarul și alege-ți unul. Datorită traseelor și a atracțiilor oferite, te vei bucura de priveliști aproape la fel de uimitoare.
17. Moscheea Al-Haram, Arabia Saudită
Cea mai mare, cea mai veche și cea mai sfântă moschee din lume, Moscheea Al-Haram este situată în orașul Mecca din Arabia Saudită. Moscheea Sacră acoperă 400.800 de metri pătrați și poate găzdui până la patru milioane de oameni în timpul Hajjului – pelerinajul islamic anual, o datorie religioasă obligatorie pentru musulmani.
16. Marea Moschee Șeic Zayed, Emiratele Arabe Unite
Marea Moschee din Abu Dhabi are cel mai mare covor persan din lume și candelabre uimitoare importate din Germania, realizate cu cristale Swarovski. Arhitectura și designul impresionează prin cele 82 de cupole și peste 1.000 de coloane, construite din piatră de marmură, aur, pietre semiprețioase, cristale și ceramică.
15. Moscheea Nasir al-Mulk, Iran
Cunoscută și sub denumirea de „Moscheea roz”, această moschee din secolul al XIX-lea îți captează privirea cu vitralii uimitoare, țigle colorate roz de o frumusețe aparte și stâlpi sculptați impunători. Vizitează această moschee dimineața devreme și admiră interiorul liniștit, care se inundă parcă în lumina colorată emanată de un caleidoscop, în timpul răsăritului.
14. Moscheea Albastră, Turcia
Cunoscută oficial ca Moscheea Sultanului Ahmed, Moscheea Albastră a fost construită între 1609 și 1616 ca o serie de cupole și jumătăți de cupolă. Clădirea include un dom principal, șase minarete, cupole și opt domuri secundare. Datorită generozități spațiului, 10 000 de persoane pot vizita simultan Moscheea Albastră. Dacă ajungi aici, pășește în curtea interioară, unde se află fântâna hexagonală – considerată elementul de maximă importanță a adepților cultului islamic. Circuite cu autocarul în Turcia găsești aici.
13. Moscheea de cristal, Malaezia
Situată în parcul Patrimoniului Islamic de pe insula Wan Man, Malaezia, Moscheea de cristal a fost construită în 2008 din oțel, sticlă și cristal. Aceasta este prima moschee cu celule de panou solar și conexiune Wi-Fi. Sub lumina soarelui, sticla și cuprul strălucesc ca niște cristale, atrăgând vizitatori din întreaga lume.
12. Moscheea Hassan II, Maroc
Cea mai mare moschee din Maroc și a șaptea cea mai mare din lume, Moscheea Hassan II te va impresiona cu minaretul său de aproape 700 de metri – cel mai înalt din lume. Construită pentru a face față Oceanului Atlantic, această Moschee iconică are, de asemenea, o podea de sticlă, ce permite vizitatorilor să privească valurile care se prăbușesc pe stâncile de la bază. Bucură-te de interiorul grandios, cu pereți realizați manual din marmură netedă și tavane din lemn, sculptate.
11. Moscheea din Sankt Petersburg, Rusia
Marea Moschee din Sankt Petersburg este cea mai mare moschee din partea europeană a Rusiei și a fost construită între anii 1909-1920. În timp ce portalurile Moscheii, precum și cele două minarete ale sale, sunt acoperite cu ceramică de mozaic albastru și modele geometrice fascinante, pereții exteriori sunt decorați cu citate din Coran.
10. Jama Masjid, India
Situată în Old Delhi, Jama Masjid din India a fost construită între anii 1644-1656 și dispune de gresie roșie și de marmură. Este una dintre cele mai mari moschei din India, cu o curte capabilă să primească 25.000 de persoane simultan. Cu o colecție impresionantă de moaște, veți găsi și un Hauz (o piscină) în centrul curții, unde credincioșii își limpezesc picioarele, mâinile și fața înainte de a intra la rugăciune.
9. Moscheea Shah, Iran
Situată în centrul pieței principale a lui Esfahan, Moscheea Shah este una dintre cele mai cunoscute clădiri arhitecturale ale țării. În timp ce construcția moscheii a început în secolul al XVII-lea, extinderea și dezvoltarea sa a durat aproape 10 secole. Această moschee elegantă este decorată cu șapte plăci de perete colorate, creând modele uimitoare de mozaic și caligrafie. Ea reprezintă aproape o mie de ani de artă și arhitectură islamică.
8. Moscheea Suleymaniye, Turcia
Aflată pe al treilea deal din Istanbul, Turcia, Moscheea Suleymaniye este una dintre cele mai mari și cele mai frumoase din lume. Construită în timpul domniei lui Süleyman I, „Magnificul”, această frumoasă moschee are o structură excepțională din marmură, granit și porfir. Interiorul său este decorat subtil cu gresie Iznik, marmura albă, fildeș și perle.
7. Marea Moschee din Kairouan, Tunisia
Marea Moschee din Kairouan din Tunisia te duce peste milenii de istorie. Structura magnifică ilustrează influențele mixte ale arhitecturii pre-islamice, romane și bizantine. Cunoscută și sub numele de Moscheea Sidi Okba, după fondatorul Kairouan, moscheea reprezintă cel mai vechi lăcaș de cult musulman din Africa, fondat în anul 670.
6. Moscheea Al Aqsa, Israel
Situată în orașul vechi din Ierusalim, listat de UNESCO, Moscheea Al Aqsa este al treilea cel mai sfânt sit din Islam. Musulmanii cred că Muhammad a fost transportat de la Moscheea Al-Haram din Mecca la Al-Aqsa în timpul Călătoriei de noapte. Această structură uimitoare a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul istoriei, întrucât a fost lovită în mod repetat de cutremure.
5. Taj-ul-Masajid, India
Această magnifică structură din secolul al XIX-lea poate fi găsită în Bhopal, capitala Madhya Pradesh. Taj-ul-Masjid se traduce literalmente în „Coroana Moscheilor”, numele nefiind departe de adevăr. Chiar dacă mulți cred că Jama Masjid este cea mai mare moschee din India, Taj-ul-Masjid ia coroana! Are o suprafață interioară de aproximativ 430.000 de metri pătrați și o capacitate de 175.000 de persoane.
4. Masjid Sultan Qaboos, Oman
Marea Moschee este cea mai mare din Oman și are patru secțiuni principale: sala de rugăciune principală, sala de rugăciune pentru femei, biblioteca și teatrul de lecturi. Considerată una dintre cele mai frumoase și extravagante moschei moderne din lume, poate găzdui până la 20.000 de închinători. Arhitectura moscheii prezintă o combinație de stiluri islamice, Orientul Mijlociu și Oman.
3. Moscheea Lala Mustafa Pasha, Cipru de Nord
Cunoscută inițial drept Catedrala Sf. Nicolae, Moscheea Lala Mustafa Pasha (numită astfel în 1954) este cea mai mare clădire medievală din Famagusta, Ciprul de Nord. Arhitectura gotică a Moscheii seamănă îndeaproape cu marea catedrală a Rheims din Paris, Franța.
2. Moscheea-Catedrala Cordoba, Spania
Cunoscută local sub numele de Mezquita-Catedral, Marea Moschee din Cordoba este una dintre cele mai vechi structuri care au rămas în picioare încă de la sfârșitul secolului al VIII-lea. Situată în Spania, această moschee reprezintă un monument al schimbărilor religioase care au avut loc în oraș, încă de la prima populare. Clădirea Moscheii reprezintă adevărata splendoare a arhitecturii maure. Pereții sunt decorați cu cărămizi roșii și albe, în timp ce întreaga structură are modelele geometrice întipărite în stâlpii care creează mediul perfect pentru rugăciune.
1. Moscheea Qolsharif, Rusia
Moscheea Kul Sharif este construită în locul vechii moschei Khanate din Kazan, distrusă în 1552 de Ivan cel Groaznic. Reconstruită în 1996, această magnifică moschee este situată pe teritoriul Kremlinului Kazan și servește în primul rând drept o bogată colecție de cărți antice ale islamului. Centrul arhitectural este format din trei părți: o moschee, o piatră memorială și o clădire administrativă.