Plaje lungi, nisipoase, și mii de turiști care le vizitează în fiecare an. Casa a aproximativ 400 km de coastă, riviera Bulgariei este căptușită cu plaje frumoase și stațiuni bine amenajate turistic. De la locurile de joacă pentru copii, la centre de activități nautice și până la plaje izolate pentru nudiști, Bulgaria îți deschide porțile în fiecare sezon de vară, oferind fiecăruia dintre noi posibilități de relaxare, de petrecere a timpului liber. Datorită stațiunilor de pe litoral, precum Primorsko (și prețurile care concurează bine cu cele din Europa de Vest), litoralul bulgăresc atrage sute de mii de turiști străini în fiecare an. Chiar și cele două mari orașe ale coastei, Varna și Burgas, au plaje atractive, aflate la doar câteva minute de inimile lor urbane. Și în timp ce Sunny Beach, Sozopol și alte preferințe sunt bine dezvoltate, în zonele de nord și sud, încă există o mulțime de golfuri nedescoperite. Printre cele mai populare stațiuni de vară ale litoralului bulgăresc sunt: Sunny Beach, Nisipurile de Aur, Albena, Dyuni, Elenite, Primorsko, Sfinții Constantin și Elena și orașele Varna și Burgas.
Pădurile și munții Bulgariei
Peisajul montan al Bulgariei sporește pulsul excursioniștilor, bicicliștilor și schiorilor. Șapte zone de munte îmbogățesc în întreaga țară, iar lacurile glaciare strălucesc între aceste vârfurile lor. Rețelele de trasee și hizhas (colibe de drumeție) permit accesul la frumusețe naturală brută, oferind panorame ascunse în zona Stara Planina și o priveliște de basm a răsăritului de pe cel de-al doilea vârf al Bulgariei: Muntele Vihren (2915m). Între drumeții printre satele Rodopi, aventură pe câmpurile de schi din Bansko și observarea păsărilor în Parcul Național Pirin, Bulgaria are multe de oferit iubitorilor de natură, de sporturi în aer liber. Printre cele mai renumite stațiuni montane sunt Borovets, Pamporovo, Bansko și Vitosha.
Biserici și artă religioasă
Bogatul patrimoniu cultural al Bulgariei include numeroase biserici și mănăstiri, considerate astăzi capodopere. Ajuns aici, descoperi biserici cu arhitecturi unice în lume, împodobite cu detalii din aur și picturi în miniatură. Biserica Aleksander Nevski din Sofia și mănăstirea Rila din secolul al XIX-lea atrag crendincioși și pelerini de pretutindeni, în timp ce sculpturile din lemn ale lui Tryavna și picturile apocaliptice ale lui Bachkovo sunt apreciate la nivel internațional. Și bisericile ortodoxe, chiar și din cele mai mici sate, se remarcă prin detalii aparte precum picturi emotive ale sfinților, încadrate adesea în rame din lemn (iconostase). Aproape la fel de spectaculoase sunt și clădirile sacre, construite în stânci de granit de-a lungul albiilor râurilor și pintre treceri montane înguste, greu accesibile. Ajuns în Bulgaria, trebuie să vizitezi Catedrala Sf. Alexandru Nevsky, principala catedrală a patriarhului ortodox bulgar și unul dintre simbolurile din Sofia. De asemenea, pășește și în Biserica Sfânta Sofia, cea mai veche din Europa, apoi admiră Biserica Sfântul Nicolae Miraculos și Biserica Sf. Constantin și Helen, un lăcaș de cult aparte, situat în vechiul oraș al Plovdiv.
Istoria antică a Bulgariei
Fiind una dintre cele mai vechi națiuni populate ale Europei, ruinele și siturile vechi ale Bulgariei sunt considerate bijuterii ale lumii. Aceste urme ale istoriei sunt formate, în mare parte, din ruinele tracice, romane și bizantine. Admiră-le într-o vizită la cetățile și ruinele Bulgariei. Peșterile aflate în sălbăticia sculptată păstrează urmele unor vechi așezări neolitice, iar tracii au lăsat în urma zone de exploatare de aur și argint, alături de morminte, care pot fi explorate și în prezent. Romanii au construit sate cu arhitecturi minunate, împreună cu băile, zidurile și amfiteatrele care stau neclintit în mijlocul orașelor moderne precum Varna și Plovdiv. Printre cele mai populare situri arheologice din Bulgaria sunt Starosel, Kazanlak (Patrimoniul Mondial UNESCO aflat la numai 35 minute în afara orașului Stara Zagora), Nikopolis ad Istrum (oraș vechi situat la 20 km de Veliko Tarnovo), Băile Romane și Abritus.