Istoria cafelei
Cei mai multi dintre noi isi incep ziua cu bucuria de a savura o cafea. Fie ca este preparata la ibric, la filtru, expresso, sau prin alte metode, cafeaua are o istorie veche si interesanta.
Adusa in partea continentala a Europei de catre venetieni, preluata de catre britanici de la comerciantii turci, importata de Olandezi, cultivata in coloniile lor din Java si Ceylon si introdusa la sfarsit de secol XVII in Japonia, cafeaua isi are originile in podisul Etiopiei, in zona Koffe. In trecut era considerata aliment, iar triburile africane o consumau sub forma de pasta, in special razboinicii pentru a avea energie in timpul luptelor, pentru ca mai tarziu sa fie prescrisa drept medicament de catre Avicenna, in jurul anului 1000. Lucrurile evolueaza si primul magazin de cafea se deschide la Constantinopole in anul 1475, la 22 de ani dupa cucerirea acestuia de catre Mahomed al II lea, supranumit ‘Cuceritorul’. In anul 1530 se deschide prima cafenea la Damasc in Siria, iar in Tarile Romanesti binecunoscuta bautura este adusa de catre turci, primul care a avut ocazia sa o savureze se pare ca a fost Logofatul Ioan Tautu din Moldova. Dupa anii 1600, Papa Clement al VIII-lea o numeste ‘bautura crestina’, ceea ce duce la raspandirea consumului de cafea la nivel european. Prima cafenea de pe continent european se deschide la Venetia, in anul 1645, urmata de cea de la Londra din anul 1652 si cea inaugurata la Oxford in anul 1654, care mai functioneaza si astazi, Queen’s Lane reusind sa-si duca traditia peste secole.
In anul 1667 se deschide prima cafenea la Bucuresti, in timpul domniei lui Radu Leon. Proprietarul magazinului era un ienicer, fost ostean in garda palatului din Constantinopol, pe numele sau – Kara Hamie. Cafeneaua avea o locatie centrala, in apropiere de Hanul Serban Voda de mai tarziu. Cinci ani mai tarziu se deschide prima cafenea la Paris, iar urmare a marii cantitati de boabe de cafea lasata in urma de otomani dupa al doilea asediu al orasului, in anul 1683 este inaugurata prima cafenea la Viena.
In anul 1727 cafeaua ajunge in Brazilia devenind una dintre principalele culturi aclimatizate aici si comercializate la nivel mondial, in anul 2016 brazilienii produceau aproximativ o treime din productia lumii.
Una dintre cele mai iubite bauturi, cafeaua se bea in prezent sub diferite forme, la nivel european lideri la consum sunt finlandezii cu peste 12 kg de cafea de persoana pe an. Acestia o prepara din boabe mai putin prajite, asta datorita faptului ca in trecut obisnuiau sa o cumpere verde si sa o rumeneasca acasa. Desi poate va asteptati ca italienii sa se afle pe podium, pe locul doi se afla o alta tara nordica, este vorba de Norvegia, consumul anul ridicandu-se la aproximativ 10 kg de persoana. Pe locul 3 se afla Islanda ceea ce ne duce la o corelare intre consumul de cafea si clima, idee confirmata si de urmatoarele pozitii – Danemarca cu 8.7 kg de persoana, Olanda cu 8.4 kg, Suedia cu 8.2 kg si Elvetia cu 7.9 kg. Daca in nordul Europei cafeaua se bea putin prajita, coborand spre centrul continentului vedem ca in Europa Centrala se prefera o prajire medie, pentru ca mediteraneenii precum italienii, francezii si spaniolii sa opteze pentru boabele bine prajite.
Daca ne referim la tara noastra, in anul 2018 consumul de cafea a ajuns la 2.3 kg pe cap de locuitor, ceea ce ne plaseaza pe locul 26 la nivel mondial, romanii prefera cafeaua macinata, urmata de capsulele pentru expresor. In anul 2019 numarul cafenelelor din Romania s-a dublat fata de 2018, anul 2020 fiind unul atipic nu il luam in calcul.
Dincolo de cifre, consum si istorie, cafeaua face parte din viata noastra si ii da savoare. Anul acesta te invitam sa descoperi diverse arome si sa savurezi pretioasa bautura in circuitele si vacantele organizate de Hello Holidays in Europa, Orientul Mijlociu, Asia si Africa. Te invitam sa impartasesti cu noi cele mai placute si inedite experiente legate de cafea si calatorii.