Locuri din filme și seriale pe care le poți vizita și tu
Ți-a plăcut vreodată un film atât de mult încât să-ți fi dorit să poți, măcar pentru câteva minute, să treci de bariera ficțiunii și să vizitezi o părticică din lumea prezentată pe ecran? Ei bine, noi vă spunem că acest lucru nu este tocmai imposibil. După cum bine știți, mulți regizori aleg să toarne scene în locații deja construite de om sau de mama natură. Multe astfel de locuri chiar au devenit celebre datorită filmelor în care au apărut, turiștii cinefili îmbulzindu-se să le vadă.
Așadar, dacă doriți să vizitați locații din filme și seriale celebre, iată câteva destinații cu care puteți începe.
Star Wars – Hotelul Sidi Driss, Tunisia
Pentru a vedea câteva locații din Star Wars, nu trebuie să mergeți într-o „galaxie foarte, foarte îndepărtată”, ci doar să vă informați despre locațiile reale pe care George Lucas le-a folosit în realizarea trilogiei originale. Pentru primul film – cel din 1977 – multe scene au fost filmate în Tunisia, în special cele de pe planeta aridă Tatooine, casa eroului Luke Skywalker.
Dacă vreți să vedeți unde locuia acesta înainte de a marea lui aventură intergalactică, nu trebuie decât să vă cazați la hotelul Sidi Driss, din Matmata. Aspectul de peșteră a hotelului este mai degrabă legat de arhitectura triburilor berbere decât de viziunea științifico-fanatstică a lui George Lucas.
Lord of the Rings – Noua Zeelandă
Atunci când Peter Jackson a realizat monumentala trilogie fantasy Lord of the Rings, a ales chiar țara lui de origine pentru a da viață peisajelor desrise de romanele lui J.R.R. Tolkien. Deși a fost mereu conștient de frumusețea țării insulare, Jackson nu și-a imaginat că succesful filmului său va crește atât de mult turismul pentru patria sa.
Încă de pe aeroportul capitalei Wellington te așteaptă diverse instalații imense, reprezentând scene și personaje din cele trei filme. Mai târziu, poți opta pentru diverse tururi, întinse pe mai multe zile, care te vor duce în locații folosite la filmarea trilogiei. Poate cea mai interesantă destinație este orășelul Matamata, unde încă puteți vedea urme ale decorurilor folosite la realizarea Comitatului hobbiților.
Game of Thrones – … foarte multe locații
Fie că suntem sau nu în plin sezon Game of Thrones, fanii serialului și ai cărților sunt adesea cu gândul la minunata și periculoasa lume creată de George R.R. Martin. Realizatorii adună scene filmate de prin toată Europa, așa că iată doar câteva din cele mai renumite locații.
The Dark Hedges este un drum din Ballymoney, Irlanda de Nord, împrejmuit de copaci vechi de 200 de ani, ale căror crengi au format un fel de tunel deasupra șoselei. Zona a fost folosită pentru a înfățișa cel mai important drum din Westeros: Kingsroad.
Dacă vreți să dați o tură prin King’s Landing, nu trebuie decât să mergeți în Dubrovnik, un superb oraș medieval pe care l-am mai recomandat. Nu vă așteptați să găsiți tronul de fier, dar așteptați-vă să fiți impresionați de arhitectura medievală și renascentistă care a fost folosită la realizarea capitalei celor Șapte Regate.
Iar dacă sunteți, cu adevărat, exploratori, și doriți să mergeți în Nordul îndepărtat, veți găsi ceea ce căutați în Islanda. În Parcul Național Vatnajökull au fost filmate numeroase scene de la Zid, iar în Peștera Grjótagjá au avut scenele fierbinți dintre Jon Snow și Ygritte.
Monty Python and the Holy Grail – Castelul Doune, Scoția
Dacă rămâneți vreodată în pană de comedii, puteți oricând să vedeți (sau să revedeți) Monty Python and the Holy Grail. Această parodie a legendelor arthuriene este unul dintre cele mai amuzante filme făcute vreodată, iar multe din glumele sale sunt încă de actualitate, chiar dacă pelicula a fost lansată în 1975.
Având un buget foarte redus, echipa Monty Python a folosit Castelul Doune din Scoția pentru a turna mai multe secvențe, care în film sunt prezentate ca și cum s-ar petrece în locuri diferite. Deși castelul este mai degrabă cunoscut datorită celebrei comedii britanice, Game of Thrones (din nou) i-a sporit și mai mult renumele, alegându-l ca locație pentru scenele din Winterfell.
La Dolce Vita – Fontana di Trevi, Roma, Italia
Federico Fellini a zguduit cinematografia anilo ’60 și ’70, prin filme neconvenționale, onirice, extrem de originale și de diferite față de tot ceea ce era făcut la Hollywood. Un punct de cotitură pentru cariera regizorului italian a fost La Dolce Vita, din 1960, unde ne este prezentată viața opulentă și decadentă a celebrităților și bogaților din Roma.
Una dintre cele mai iconice scene ale filmului este momentul în care Sylvia (Anita Ekberg) intră în Fontana di Trevi pentru o bălăceală nocturnă. Chiar dacă celebra fântână este deja una dintre cele mai importante atracții ale Romei, asocierea cu La Dolce Vita o face cu atât mai renumită. Totuși, oricât de caldă ar fi vremea atunci când veți vizita Roma, abțineți-vă să faceți precum frumoasa actriță suedeză și nu intrați în fântână. Altefel, riscați o amendă usturătoare de câteva sute de euro și indignarea localnicilor.
Seinfeld – Tom’s Restaurant, New York
Dacă ajungeți vreodată în New York, cu siguranță veți fi copleșiți de multitudinea de monumente, muzee și alte locuri de vizitat. Dar dacă aveți timp, vă permite buzunarul și sunteți fani Seinfeld, mergeți până pe Broadway și luați masa la Tom’s Restaurant.
Cu toții am crescut cu acest sitcom în anii ’90, iar exteriorul localului „Monk’s Café”, unde își făceau veacul Jerry, George, Kramer și Elaine, este inconfundabil. Din păcate, interiorul Tom’s Restaurant nu are legătură cu ceea ce vedeați în serial (scenele din cafenea fiind filmate într-un studio), dar puteți măcar să faceți o poză în fața restaurantului, în timp ce contrabasul de pe coloana sonoră a serialului vă va răsuna obsesiv în minte.
The Grand Budapest Hotel – Magazinul din Görlitz, Germania
Dacă v-a plăcut The Grand Budapest Hotel, comedia realizată de inconfundabilul regizor-autor Wes Anderson, aflați că puteți vedea clădirea unde se desfășoară o mare parte acțiunii. Însă nu vă așteptați să fie un hotel.
Magazinul general din Görlitz a fost deschis în 1913, stilul său Art Nouveau fiind păstrat până în zilele noastre. Din păcate, el a reușit să funcționeze ca magazin doar până în 2009. Chiar dacă vârsta sa este una remarcabilă, nu a reușit să prindă centenarul.
Bine, bine, dar, dacă s-a închis cum îl vizităm? Răspunsul ar fi să așteptați, căci planurile de renovare și redeschidere par să se apropie de final (poate chiar anul acesta). Să sperăm că noii săi proprietari nu îi vor strica cu nimic farmecul impunător.
The Sound of Music – Palatul Hellbrunn, Salzburg, Austria
Poate unul dintre cele mai bune filme musical din toate timpurile a fost The Sound of Music al lui Robert Wise, care a cucerit o lume întreagă cu melodiile sale, dar și cu povestea amplă, nelipsită de substrat politic.
Într-un pavilion de sticlă din grădina Palatului Hellbrunn din Salzburg a fost filmat un număr care, deși nu i-a implicat pe starurile Julie Andrews și Christopher Plummer, a fost memorabil datorită melodiei „16 going on 17” și a coregrafiei.
Voi ce alte locuri din filme și seriale ați dori să vizitați? Dați-ne un semn și poate vă vom ajuta să ajungeți la destinația mult visată.