Sus

Denumita si Tara de Piatra, zona a purtat in trecut si numele de Aries, astazi se intinde pe malurile Ariesului si Crisului Alb, acoperind portiuni din judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara. O regiune recunoscuta pentru zacamintele sale pline de bogatii, sate pitoresti, obiective turistice atractive, traditii si obiceiuri pline de savoare si peisaje de o frumusete aproape ireala.

Va invitam sa descoperiti alaturi de noi farmecul de netagaduit al acestui taram de poveste!

Sate pierdute intre dealuri molcome si pasuni inverzite, case traditionale infrumusetate de muscate multicolore, care te duc cu gandul la peisajele Alpilor austrieci sau al localitatilor din Bavaria, rezervatii naturale, cascade, pesteri, totul acompaniat cu afinata aromata, gastronomie delicioasa si acorduri de tulnic. Daca adaugam istoria locurilor, marcata de o indelungata lupta pentru drepturile sociale, economice si politice ale romanilor si de personalitatea unor adevarati eroi locali, obtinem reteta aproape perfecta pentru o vacanta reusita si plina de amintiri de neuitat.

Pestera Ursilor, descoperita accidental in anul 1975, urmare a unei detonari efectuate intr-o exploatare de marmura, deschisa publicului cinci ani mai tarziu, in 1980, atrage anual peste 100.000 de turisti. Pe parcursul unei plimbari de aproximativ 2 ore, vom parcurge parte din cei 1500 de metri de galerii, bucurandu-ne de privelistea impresionanta oferita de stalagmitele si stalactitele formate in mii de ani. Numele pesterii vine de la numeroasele fosile de ursi gasite aici, ca multe alte mamifere acestia se retrageau la batranete in pestera, pentru a se odihni alaturi de stramosii sau predecesorii lor.

O vizita in satul Nemesi ne dezvaluie interesanta rezervatie paleontologica de la Dealul cu melci, o zona protejata, un unicat geologic cu o vechime de peste 65 milioane de ani, un conglomerat in care sunt incrustate 35 de specii de moluste. In apropiere se afla Cascada Pisoaia, o rezervatie peisagistica, cu o cadere de apa de 18 metri inaltime si o deschidere de 25 de metri, apele calcaroase formand adevarate opere de arta, din care localnicii sculpteaza cruci sau alte obiecte decorative. La doar cateva minute distanta se afla Casa lui Avram Iancu, adapostita in casa parinteasca, construita de Alexandru si Maria Iancu in jurul anului 1800. Aici sunt pastrate fotografii, documente referitoare la desfasurarea Revolutiei de la 1848 din Transilvania, vestitul fluier si testamentul lui Avram Iancu.

O oprire in cochetul sat Albac ne va introduce in istoria locurilor, dar si a vestitului Horea, unul dintre cei trei initiatori ai rascoalei din 1784, acea revolta taraneasca impotriva constrangerilor feudale, care a adus in discutie statutul de tolerati al romanilor din Transilvania Imperiala. In centrul localitatii se afla un bust inchinat lui Horea, in biserica clopotul fabricat la Viena si care a dat semnalul de ridicare la lupta, iar intr-o copie a casei acestuia, o interesanta Expozitie Etnografica.

Urmand cheile salbatice formate de raul Aries, o succesiune de stanci inalte cu o lungime de peste 4 km, ajungem la Vartop, una dintre cele mai cautate statiuni montane din vestul tarii, in apropiere se gasesc alte cateva atractii – Groapa Ruginoasa, Canionul Valea Seaca si Pietrele Negre. Drumul coboara serpuit spre alte doua obiective de interes – Pestera Meziad si Pestera cu Cristale de la Farcau, dar despre ele vorbim intr-un articol viitor.