Top cărți pentru pasionații de călătorii
O lectură bună este cea care îți face imaginația să călătorească. Cărțile pot aduce viață, oferindu-ți informații, experiențe și trăiri frumoase, în funcție de subiectul ales. Ți-am pregătit o selecție de lecturi inspirate din călătorii, un amestec frumos de vechi și nou, de care să te bucuri pe plajă sau pe fotoliul de acasă. Cărți care te pot informa sau îți pot ilustra cele mai speciale atracții turistice din lume.
1. „London: A travel guide through time” (MATTHEW GREEN)
„Londra: Un ghid de călătorie prin timp” este o carte care te conduce prin istoria Londrei, asemenea circuitului nostru, descriindu-ți stilul de viață al londonezilor începând cu epoca medievală până la epoca postbelică. Fiecare epocă a fost aleasă pentru a reprezenta impactul asupra orașului, de la perioada medievală până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cartea urmărește aceleași străzi și folosește personajele care au trăit și au muncit acolo de-a lungul anilor, redând astfel cu acuratețe istoria Londrei.
2. On the road (Jack Kerouac)
Scris în 1957, „On the road” este un roman atemporal. Povestea urmărește personajul Sal, ce pleacă din New York și se îndreaptă spre vest, autorul ilustrându-i fiecare experiență socială și trăire avută în timpul călătoriei. Frustrarea personajului principal și dorința de a vedea lumea sunt teme care pot rezona cu mulți dintre noi. Ceea ce ne-a plăcut foarte mult în această poveste este evoluția personajului principal care, datorită experiențelor de călătorie, devine treptat o persoană mai bună, mai puternică și mai încrezătoare.
3. The Year Of Living Danishly (HELEN RUSSELL)
Cum reușesc danezii să fie unii dintre cei mai fericiți oameni din lume? Un jurnalist britanic încearcă să le descopere secretele, stabilindu-se în zona rurală Jutland, o peninsulă din nord-vestul Europei care include continentul Danemarcei, precum și statul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei. El se luptă cu iernile lungi și întunecate, iar lecțiile despre fericire primite de aici sunt realmente surprinzătoare.
4. “A Moveable Feast (Aventuri culinare care schimbă lumea)” Ernest Hemingway
Unii dintre noi trăim pentru a călători și călătorim pentru a degusta. Și când ai nevoie de o carte care să-ți îndrume ușor pașii, “A Moveable Feast (Aventuri culinare care schimbă lumea)” este cea potrivită. Îți oferă 38 de povești culinare din întreaga lume, fiind o culegere de povești ale bucătarilor, ale scriitorilor, presărată cu mâncăruri celebre din întreaga lume. Toți împărtășesc iubirea pentru mâncare și puterea cu care aceasta reunește oamenii de pretutindeni.
5. “The Art of Travel” de Alain de Botton
Există multe cărți cu tematica călătoriei, dar „Arta călătoriei” scrisă de Botton aruncă o privire brutal de onestă și filozofică asupra motivului pentru care călătorim. Ea aduce la lumină adevăruri pe care nu vrem să le vedem sau să le credem, și anume că fanteziile despre un loc pot fi adesea mai bune decât realitatea întâlnită acolo. Autorul descrie momentele mundane de călătorie, care ți se întipăresc în memorie, scene de grandoare și elemente mici care întregesc întreaga experiență.
6. „Alchimistul” de Paulo Coelho
Când pornim într-o vacanță, avem anumite așteptări. Fie îți dorești să pășești printre situri arheologice uimitoare, să înoți într-o anumită zonă sau să descoperi cea mai delicioasă mâncare. Dar, în timp ce îți urmărești visul, ajungi să descoperi lucruri noi, poate mai frumoase față de momentele la care te așteptai. Asta se întâmplă în cartea lui Paulo Coelho, „Alchimistul”. Ea spune povestea fascinantă a unui cioban andaluz, care pornește într-o lungă drumeție, în căutarea unei comori, dar în timpul aventurilor sale, se regăsește pe sine. O carte cu lecții de viață și povești fermecătoare cu șerpi, dragoste, dune și alchimie.
7. „The Solo Travel Handbook” de Lonely Planet
Nu lăsa ideea de a călători singur să te oprească din a-ți trăi visele. „Jurnalul călătorului singur” vine la pachet cu sfaturi pentru pregătirea și parcurusul călătoriilor de unul singur. Îți oferă încrederea și know-how-ul pentru a explora lumea individual, indiferent dacă te gândești la o aventură sau un city break. Dezvoltat împreună cu scriitorii Lonely Planet, cartea explică cum și de ce călătoriile individuale sunt o experiență atât de valoroasă și plină de satisfacții.
8. „Atlas Obscura: Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii”, de Joshua Foer, Dylan Thuras și Ella Morton
„Atlas Obscura” redă peste 700 dintre cele mai ciudate locuri din lume. Creată de Joshua Foer, Dylan Thuras și Ella Morton, „Atlas Obscura” se dezvăluie într-un mod neașteptat și misterios. Fiecare pagină îți arată cât de ciudată și minunată este cu adevărat lumea. Cu descrierile sale convingătoare, sute de fotografii, diagrame și hărți pentru fiecare colț al lumii, cartea este extrem de atractivă atât pentru cititorul din fotoliu, cât și pentru călătorul aflat deja în explorare.
9. „Minunile secrete ale lumii: 360 de locuri extraordinare pe care nu le-ai văzut vreodată și unde le găsești,” de Lonely Planet
Prezentând buncăre comuniste, cratere de gaze arzătoare și grote din piatră, construite de călugări polonezi, această carte dezvăluie obiective ciudate și minunate, la care turiștii nu ajung așa ușor. Acest titlu bine împachetat te duce într-o călătorie prin minunile mai puțin cunoscute ale lumii. Pășește în lumea celor mai surprinzătoare, distractive și extrem de bizare atracții, pregătit să descoperi povești uimitoare și întâmplări misterioase, pe care nu le vei găsi într-un ghid obișnuit. De la minunile naturale, la ciudățenii istorice și arhitectură bizară, „Minunile secrete ale lumii” este un tovarăș de călătorie pentru cei incurabil de curioși
Ție ce carte de călătorie crezi că ți se potrivește?