Traditii si obiceiuri de Craciun in Europa
Pentru multi dintre noi, iarna este anotimpul preferat tocmai din simplul motiv ca ne duce direct cu gandul la perioada magica a sarbatorilor.
Luna decembrie este si prima luna calendaristica de iarna, luna primei zapezi, luna cadourilor si luna in care sarbatorim cele mai frumoase Sarbatori: Mos Nicolae, Craciunul sau Revelionul. Este ultima luna din an, luna meselor imbelsugate alaturi de cei dragi, luna colindelor si a urarilor de bine, luna planurilor pentru anul ce urmeaza, dar si luna dorintelor.
Majoritatea dintre noi le indragim si le sarbatorim conform propriilor obiceiuri si traditii, acestea fiind diferite de la o zona la alta, dar si de la o tara la alta. Regasiti mai jos cateva dintre cele mai interesante obiceiuri sau traditii sarbatorite de popoarele europene:
Craciunul in Grecia
In Grecia, nasterea lui Iisus este celebrata pe 25 decembrie. Oamenii se culca devreme pentru a participa la slujba de Craciun, care incepe la 4 dimineata. La intoarcerea de la biserica, intreaga familie imparte miere, fructe uscate si Christopsomo („painea lui Hristos”), un fel de placinta cu nuci pe care stapana casei a preparat-o in ajun si in care a avut grija sa-si lase amprenta degetelor, simbol al urmei degetelor lui Hristos, dovada ca s-a nascut.
Cadourile nu se impart de Craciun, ci pe 1 ianuarie, in momentul in care grecii sarbatoresc Sfantul Vasile. Acest sfant este, de altfel, cel ce aduce darurile. In Ajunul Craciunului, de Anul Nou si de Boboteaza, copiii greci merg din casa in casa si canta despre nasterea lui Iisus, despre venirea unui nou an si de botezul lui Iisus, in schimbul a catorva monede.
Craciunul in Italia
In Italia, sarbatoarea Craciunului dureaza timp de 3 zile (24, 25, 26), de aici venind si „il presepe” – scena Nasterii lui Iisus, pe care familiile italiene o instaleaza cu 9 zile inainte de Craciun.
In aceasta perioada, italienii ofera celor apropiati, colegilor de munca sau vecinilor dulciuri, prajituri cu chipul lui Mos Craciun sau al lui Iisus. In Italia, insa, traditiile de Craciun difera de la o regiune la alta. In nordul tarii, cadourile sunt aduse de Mos Craciun (Babbo Natale) sau Micul Iisus (Gesu Bambino), pe 25 decembrie. In alte parti acestea sunt aduse de Sfanta Lucia, pe 13 decembrie.
Craciunul in Polonia
In Polonia, perioada Craciunului („Gwiazdka” sau „mica stea”) este dedicata regenerarii fortelor vitale ale lumii, adica ale oamenilor, animalelor si naturii, pentru a se indeplini ciclul scurgerii timpului, in cele mai bune conditii.
Traditiile moderne asociaza magie, binecuvantari de Anul Nou, decorarea casei si simboluri ale reconcilierii. Cantecele de Craciun sunt inca foarte prezente in aceasta perioada. In unele regiuni, colindatorii, grupuri de copii sau de adolescenti, vor trece din casa in casa cu stele multicolore si cu scene ale Nasterii lui Iisus.
Pentru pregatirea mancarurilor de Craciun, se strecoara cateva paie sub fata de masa pentru a aminti faptul ca Iisus s-a nascut intr-o iesle. Inainte de a incepe sa manance, toti cei asezati la masa impart azima (oplatek), marcata cu scene ale nasterii Domnului, si isi fac urari de bine.
Craciunul in Bulgaria
In Bulgaria, Craciunul („Koleda”) incepe la 12 noaptea, cand fetele tinere pregatesc o paine speciala („Krava”) pentru al lor „Koledar” (colindator) favorit. „Koledarii” sunt tineri necasatoriti sau casatoriti recent, care, costumati cu haine traditionale, tin in maini un „Koledarka”, un baston mare din lemn de stejar sculptat. Ei fac inconjurul satului si se opresc in fiecare casa pentru a face urari si pentru a primi cadouri special preparate pentru ei. Sarbatoarea Craciunului dureaza pana in zorii zilei.
Craciunul in Germania
Germanii numesc Craciunul „Weihnachten”, care inseamna „noapte solemna”, sau „Heiligenachten” – „noapte sfanta”. Este evocata, atunci, nu nasterea lui Hristos, ca in tarile latine, ci slujba de la miezul noptii de Craciun.
Inca din prima duminica de Advent, targurile de Craciun invadeaza pietele oraselor, dandu-se astfel startul sarbatorilor de sfarsit de an. Coroana de Advent, confectionata in familie, cu ramuri verzi care celebreaza natura, este asezata, in aceste zile, in case. Pe aceasta se gasesc fie patru lumanari, care vor fi aprinse succesiv in fiecare duminica de Advent, fie 24 de saculete cu dulciuri si bunatati care vor fi degustate zilnic in familie.
Pana in ziua de Craciun, germanii viziteaza, in familie, nenumaratele scene biblice ale Nasterii lui Iisus, in miniatura sau in marime naturala, figurative sau animate, construite peste tot.
Craciunul in Danemarca
Craciunul in Danemarca este o perioada de sarbatoare care se impartaseste cu familia si prietenii. Festivitatile de Advent incep cu patru saptamani inainte de Craciun. Coroana de ramuri verzi este facuta in familie sau cu prietenii si fiecare dintre duminici este un prilej de a lua parte la mese festive, in compania celor dragi.
La inceputul lunii decembrie, toate casele si apartamentele sunt luminate in rosu, fie cu ajutorul unei lumanari, fie cu cel al unor felinare confectionate din diverse materiale. Fie ca sunt brazi, fie ca sunt altfel de copaci, arborii din fata caselor sunt si ei luminati, iar balcoanele apartamentelor, decorate.
Asadar, spiritul Craciunului se regaseste in fiecare loc si are o semnficatie aparte pentru fiecare dintre noi.
Voi cum sarbatoriti aceasta sarbatoare?