Va invitam sa descoperiti paradisul Romaniei, Delta Dunarii!
Stiati ca Delta Dunarii are o suprafata de peste 5000 km², din care 82% peteritoriul Romaniei? Sau ca este singura Delta din lume declarata in intregime rezervatie a biosferei? Delta Dunarii a fost inclusa in 1990 de UNESCO in circuitul rezervatiilor mondiale ale biosferei. Ca sa va puteti bucura din plin de frumusetea acestui colt de rai, va recomandam sa tineti cont de sfaturile noastre si informatiile utile pe care va invitam sa le cititi in continuare.
Atractii turistice:
In Delta Dunarii puteti efectua o gama mai larga de activitati de relaxare si agrement decat in orice zona turistica, fie montana fie litorala. Aici se poate face plaja , se poate pescui, se pot observa pasarile, fauna si flora, se pot organiza expeditii si excursii in padurile din Delta, se pot vizita dunele de nisip, se pot face plimbari cu barca cu vasle sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta, se pot petrece seri in salbaticie, pe insulele isolate la lumina focului de tabara, sau se pot practica sporturi nautice, si nu in ultimul rand, se poate vana.
Printre atractiile culturale si istorice ale zonei se regasesc:
– Manastiri si biserici precum: Manastirea Celic-Dere, Biserica treflata de la Niculitel, Manastirea Cocos, Manastirea Saon, Biserica cu Ceas, Biserica Greceasca – Biserica “Buna Vestire” din municipiul Tulcea si catedrala sfantului ierarh Nicolae.
– Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Arta populara.
– Obiective arheologice: Centrul de documentare de Pre si Protoistorie Celic-Dere, Monumentul paleocrestin de la Niculitei, Cetatea Noviodunum, Cetatea Argamum, Cetatea Halmyris, Cetatea Ibida, Cetatea Dinogetia, Cetatea Nufaru si Cetatea Enisala.
Distante rutiere: Bucuresti – Tulcea 281 km || Constanta – Tulcea 124 km
Informatii utile:
O vacanta in Delta Dunarii reprezinta o provocare chiar si pentru cei obisnuiti cu drumetiile si calatoriile, in general, cu atat mai mult pentru cei care simt fiorul naturii pentru prima oara. De aceea, ar fi bine sa tineti cont de recomandarile noastre!
In primul rand, avand in vedere fapul ca nu aveti in imediata apropiere nicio unitate medicala, cand porniti intr-o vacanta in Delta Dunarii, fiti siguri ca:
– Cunoasteti eventualele alergii de care suferiti si, in acest caz, aveti la dvs. antidotul necesar
– In cazul in care urmati un tratament, aveti la dvs. toate medicamentele necesare
De asemenea, sunt foarte importante cateva reguli de conduita atunci cand va deplasati cu barcile cu motor:
– Ascultati intodeauna instructiunile conducatorului de ambarcatiune
– Purtati intodeanua vesta de salvare
– Evitati „micile ghidusii”: balansarile sau glumele la adresa prietenilor insotitori cat timp va aflati pe barca – pastrati-le pentru momentul in care ajungeti la bordul hotelului plutitor sau resortului in care sunteti cazati.
– Imbarcarea si plecarea in plimbari se fac pe propria raspundere!
Cele mai bune perioade de vacanta pentru „non-pescari” in Delta Dunarii sunt lunile mai-iunie si septembrie, cand nu este foarte cald si pasarile au perioade maxime de activitate. Pentru pescari, perioada de prohibitie se incheie la 15 iunie.
Multumim pentru foto @Istvan Sebestyen si Ovidiu Oprea