Program detaliat
Pelerinaj Grecia Sf Ioan Rusul | 6 zile - Autocar | 2020
Salonic - Sf. Paraschieva - Meteora - Ins. Eghina - Man. Sf. Nectarie si Sf. Efrem cel Nou - Atena - Corint - Man. Sf. Patapie - Micene - Nafplio – Măn. Sf. Ioan Rusu - Sf. David cel Bătrân si Kato Xenia – Bis. Sf. Dimitrie
ZIUA 1 BUCURESTI - SALONIC - KATERINI (cca. 750 km)
La ora 06:00 dimineața, plecăm din parcarea Academiei Militare-Carol I (acces dinspre Metrou Eroilor) spre Salonic, al doilea oraș ca mărime și ca importanță din Grecia. Ne așteaptă „Arcul lui Galerius”, construit în 297-299 d.Hr., o fostă poartă de intrare spre VIA Egnatia, drumul istoric ce lega Răsăritul cu Apusul, decorată cu basoreliefuri ce înfățișau imagini din lupta împotriva perșilor. Alături vom admira „Rotonda lui Galerius”, construită în 306 d.Hr., dupa victoria asupra perșilor și transformată ulterior (în secolul al IV-lea) în Biserica Sfântul Gheorghe – astăzi, cea mai veche biserică din oraș.
Pregătește-ți apoi aparatul foto, pentru că vom admira simbolul orașului, ridicat in sec XV de cavaleri francezi in scurta perioada de ocupatie venetiana: Turnul Alb sau Turnul Însângerat, folosit de la garnizoana si inchisoare, pana la centru de comunicatii, depozit sau laborator meteo. O zonă uimitoare pentru a imortaliza primele amintiri ale circuitului nostru. Și cum alături de Turnul Alb se află și Statuia regelui Macedoniei, Alexandru cel Mare, pregătește-te pentru o serie frumoasă de fotografii. Ne vom petrece noaptea într-un hotel din zona Katerini.
ZIUA 2 SALONIC - VALEA TEMBI - METEORA - ATENA (cca. 520 km)
Mic dejun. Așteaptă-te la o zi plină, la fel de frumoasă. Pornim spre Valea Tempi, pt. a vizita biserica din sec. XIII săpată în stâncă, închinată Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma, protectoarea nevăzătorilor. De la izvorul ei luam apă tămăduitoare folosita la vindecarea celor bolnavi, apoi continuăm călătoria spre Kalambaka, orașul așezat între munți - poarta de intrare spre Complexul Monastic Meteora, al doilea cel mai mare centru monastic ca dimensiune și importanță după Sf. Munte Athos din Grecia, aflat în patrimoniul UNESCO.
Din cele 24 de mănăstiri, schituri, chili și peșteri construite de monarhi în sec. IX-XI pe vârfurile greu accesibile ale stâncilor, pășim în una dintre cele șase mănăstiri rămase active astăzi, în funcție de programul acestora, apoi în Casa Zindros pt. a descoperi tehnicile tradiționale de pictare a icoanelor în stil bizantin.
De aici, ne îndreptăm spre Atena, unde admirăm într-un tur panoramic Piața Syntagma în care se află clădirea în stil neoclasic a Parlamentului (fostul Palat Regal) și Mormântul Soldatului Necunoscut, vedem Academia a cărei fațadă e decorată cu statuia lui Apollo si a Atenei, Universitatea, Biblioteca Națională, care adăpostește jumătate de milion de cărți, manuscrise si ediții princeps, Piața Omonia și Stadionul Olimpic. La finalul turului, pornim spre cazarea din Atena.
ZIUA 3 ATENA - Manastirea SFANTUL PATAPIE - MICENE - NAFPLIO (cca. 320 km)
Mic dejun. Pășim pe străzile uneia din cele mai vechi capitale: Atena, locuita de cca. 7000 de ani. Admirăm într-un tur panoramic emblematicele sale atracții turistice: Pal. Parlamentului cu Mormantul soldatului necunoscut, Piața Syntagma, Academia, Universitatea, Biblioteca Națională, Piața Omonia și Stadionul Olimpic. Urmează timp liber in Atena pt. vizite individuale la muzee, program de shopping în cartierul artiștilor, Plaka, sau...
Excursie Optionala in Peninsula Peloponez (25 euro / pers.). Pe traseu facem o scurta oprire si fotografiem Istmul Corint, canalul ce leagă Marea Egee de Marea Ionică, impresionant prin măreția pereților stâncoși 90 m înălțime din calcar, cu un unghi aproape vertical de 80°, care a scurtat drumul în jurul Peloponezului cu 700 km.
Ne îndreptăm apoi spre Mănăstirea Sfântului Patapie, la cca 1.000 m altitudine în munții Geraneia, deasupra peșterii în care au fost găsite Sfintele lui Moaște tămăduitoare și făcătoare de minuni. Mănăstirea găzduiește astăzi și Moaștele Sfintei Ipomoni, capul mamei Împăratului Constantin Paleologul și o parte din Moaștele Sfântului Nikon cel Nou, iar peștera, a cărui intrare se află imediat lângă biserică, este împodobită cu fresce bizantine deosebit de frumoase, din secolul al XIII-lea. Urmează o călătorie în preistorie în Peninsula Peloponez, la un sit al Patrimoniul UNESCO: Micene. Vizităm contra cost ruinele vechii reședințe regale fortificate, ce păstrează ziduri de apărare, palatul regal cu sala tronului, Poarta Leilor, cisterna, complexul de morminte și Poarta de Nord, toate evocand viata Regelui Agamemnon care a castigat Razboilu Troian si facand credibile poemele lui Homer, Iliada si Odiseea si Legendele Argonautilor. Pornim apoi spre Nafplio, unul dintre cele mai romantice orașe si prima capitala a Greciei moderne, cu castele medievale, monumente și statui, fântâni otomane și clădiri venețiene sau neoclasice de o frumusețea unică. Vizitam contra cost Fortăreața Palamidi de la începutul secolului al XVIII-lea, cel mai bine păstrat fort venețian de la Mediterană, cu ziduri si șapte bastioane, care se înalță pe un deal, la peste 200 metri altitudine. Seară, ne întoarcem în Atena pentru cazare.
ZIUA 4 Manastirile Sf. NECTARIE si Sf. EFREM cel NOU - Zona Evia (cca. 225 km)
Astăzi, după micul dejun, ne îndreptăm apoi spre Pireu, cel mai mare oraș-port al Greciei, si ne îmbarcăm pe feribotul spre Insula Eghina. Ne inchinam in Mănăstirea Sfânta Treime, ctitorie a Sfantului Nectarie, mare făcător de minuni (1846 - 1920), unul din cei mai venerați și iubiți sfinți ortodocsi greci contemporani, care a fost ridicată pe dealul Xantos între 1904-1910 pe ruinele unei foste mănăstiri bizantine. Părăsim apoi Insula Eghina și, din portul Pireu, pornim spre Nea Makri orașul verde, în care pădurea de pini ajunge până la mare.
Ne vom inchina aici, in Biserica Buna Vestire, zidită pe dealul Muntele Neprihăniților, care găzduiește Moaștele Sfântului Efrem cel Nou, calugar in aceasta manastire in secolele XIV – XV, mare facator de minuni, ocrotitorul celor dependenți de droguri, al celor cuprinși de depresie și al celor deznădăjduiţi. Moastele au fost descoperite în 1945 datorită unor viziuni ale maicii Macaria și ale altor credincioși. În apropiere, încă se mai poate vedea copacul în care Sfântul și-a găsit sfârșitul martirizat si spânzurat de otomani pentru a renunta la credinta. Seara, suntem așteptați la cazare în zona Evia.
ZIUA 5 Mănăstirile Sf. Ioan Rusu - Sf. David cel Bătrân si Kato Xenia - KATERINI (cca 435 km)
Mic dejun. Părăsim Atena îndreptându-ne spre Ins. Evia, a 2-a ca mărime după Creta, legată de partea continentală printr-un pod suspendat pe cabluri. In Prokopi, se află Măn. cu Moaștele Sfântului Ioan Rusul, nascut in 1690 in Ucraina, fost soldat cazut prizonier si vandut sclav la otomani, moastele fiind acoperite cu o masca din aur și făcătoare de minuni. Vom participa la Sfanta Liturghie si la procesiunea cu Sfintele Moaste in jurul bisericii, apoi ne inchina la Sfintele Moaste si luam pentru acasa ulei sfintit si aghiazma.
Urmeaza apoi Mănăstirea Cuviosului David, ridicată de acesta in secolul al XVI-lea pe ruinele unei biserici mai vechi distrusă de turci, si care are hramul Schimbarea la față a Mântuitorului. Găsim aici Sfintele Moaște și totodată cadelnița și epitrafirul Sfântului. Pornim spre Grecia continentală și traversam cu feribotul spre Glyfa. Ne îndreptăm spre Salonic, oprindu-ne în apropiere de Almiros, la Mănăstirea Kato Xenia. O mănăstire de maici care păstrează două fragmente din Brâul Maicii Domnului primite de la Sfântul Munte Athos în secolul al XVI-lea, în timpul unei epidemii de ciumă. Vizităm frumoasa mănăstire și pornim spre cazarea din zona Katerini.
ZIUA 6 KATERINI - SALONIC - BUCURESTI (cca. 750 km)
Mic dejun. In Salonic ne inchinam la moastele din Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir patronul ocrotitor al orasului, care a fost constuita in sec IV dHr, chiar pe locul intemnitarii, al martiriului si ingroparii sfantului. Acesta a fost soldat roman, dar si-a pastrat credinta crestina in timpul persecutiilor din vremea lui Diocletian. Biserica se află pe lista Patrimoniului UNESCO și are șase mozaicuri rare, din secolele V și VII, care au supraviețuit perioadei iconoclaste și care sunt printre cele mai frumoase din Grecia. Cu liniștea sufletească insuflată de acest frumos locaș de cult, pornim spre casă. Ajungem în București în cursul serii, în funcție de trafic și de formalitățile vamale.
EXCURSII SI ACTIVITATI OPTIONALE:
Excursie optionala Peloponez: 25 €/ persoana;
Ferry dus - intors Insula Eghina + Insula Evia - Glyfa: 16 €/ persoana.
Reduceri și suplimente
REDUCERE de pana la MAXIM 15% prin CUMULAREA urmatoarelor:
1. FIRST MINUTE - 7% REDUCERE pentru achitarea unui avans de minim 50% din pretul excursiei pana la data de 30.11.2019. Plata integrala cu 30 zile inainte de data plecarii in excursie. Dupa data de 01.12.2019 reducerile timpurii continua cu:
2. EARLY BOOKING - 5% REDUCERE pt. achitarea unui avans de 50 de euro/ pers. la inscriere si diferenta pana la 50 % din pretul excursiei pana la 15.02.2020. Plata integrala cu 30 zile inainte de data plecarii in excursie.
3. CLIENT FIDEL - 5% REDUCERE pentru turistii care au mai achizitionat programe turistice de la agentia tour operatoare, atat direct, cat si prin intermediul agentiilor partenere a acesteia.
4. REDUCERE DE GRUP: la 6 pers.= 3%, la 8 pers.= 4%, la 10 pers. platitoare, a 11-a GRATUIT
5. REDUCERE 5% pentru ULTIMA BANCHETA din autocar (in limita locurilor disponibile)
Reducerile se aplica numai la pachetul de baza; acestea nu se aplica la alte taxe sau suplimente de orice fel
Bine de știut
Programele de Grecia au fost efectuate de 14 ori in anii precedenti. Hoteluri utilizate in 2018:
Katerini – H. Olympion, Atena – H. Balasca 3* sau H. Iniohos 3*, Zona Eghina
Turistii care solicita locuri pe primele 3 banchete din autocar, vor achita un supliment de 5% din pretul excursiei.
Turistii care solicita partaj in camera dubla / tripla, nu vor achita suplimentul de camera Single, daca Agentia nu reuseste sa completeze partajul. Eventuale neintelegeri intre solicitantii de partaj, nu sunt imputabile agentiei.
Grup minim 35 pers. Excursiile optionale se organizeaza pentru un numar minim de 25 de persoane.
In cazul nerealizarii grupului minim se va anula excursia, cu posibilitatea inscrierii la un program similar;
In cazul unui grup mai mic de 35 pers. (30-34 persoane) se va achita un supliment de 15 euro/persoana;
Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fara a afecta structura programului;
Pentru explicatiile la obiectivele turistice, grupul va putea apela la serviciile ghizilor locali
Îmbarcări & Transferuri
TRANSFERURI CONTRA COST DIN TARA
Orasul
|
Locul de intalnire
|
Ora
|
Tarif/pers.
€/sens
|
PLOIESTI
|
Petrom – Metro
|
|
6 € /sens
|
CAMPINA
|
Casa BUCUR - popas Km 92
|
|
9 €/sens
|
BRASOV
|
PETROM - Calea Bucuresti
|
|
12 €/sens
|
CONSTANTA
|
KAUFLAND - Bd I.C.Bratianu
|
|
12 €/sens
|
BUZAU
|
McDonald’s Unirea
|
|
10 €/sens
|
BRAILA
|
Parcare - Hotel TRAIAN
|
|
10 €/sens
|
GALATI
|
McDonald’s
|
|
10 €/sens
|
FOCSANI
|
Benzinaria LUKOIL Centru
|
|
12 €/sens
|
Informații
*Transferurile din tara se organizeaza (indiferent de numarul de persoane care solicita transferul) cu ajutorul firmelor ce efectueaza curse de linie. Functie de marimea grupului, se poate organiza transfer privat cu microbuz, minibus sau midibus. Turistii sunt rugati sa se prezinte la locul de imbarcare cu 15 - 30 min. inainte de ora comunicata. Orele sunt estimative, in functie de conditiile meteorologice si de trafic. Numerele de telefon ale ghizilor sau soferilor se vor comunica cu 2 – 3 zile inaintea datei plecarii, urmand a tine legatura cu acestia pentru a te informa privind situatia concreta din ziua plecarii (ora exacta a sosirii in orasul tau). Te rugam sa respecti ora imbarcarii, pentru ca grupul nu poate astepta turistii care intarzie. Daca turistii se imbarca dintr-o alta localitate decat din Bucuresti, acestia trebuie sa informeze agentiade turism la care s-au inscris cu minim 15 zile inainte de tata plecarii. Inscrierile cu mai putin de 15 zile inainte se vor face numai in functie de capacitatea mijloacelor de transport utilizate.
- Obiectivele turistice redactate cu litere ingrosate si inclinate (Bold - Italic), se viziteaza doar la exterior. In situatia in care nu se mentioneaza ca turul de oras este panoramic cu autocarul, implicit turul se va face pietonal.
- Pentru majoritatea excursiilor, copiii in varsta de 6 - 12 ani, beneficiaza de reducere, numai pentru cazare in camera cu doi adulti.
- Nominalizarea hotelurilor se va face in ultima saptamana inainte de data plecarii, in functie de marimea grupului. Mentiunea “sau similar” in dreptul denumirii hotelului, face referire doar la categoria de confort si regimul de masa al hotelului.
- Pentru reducerea de grup, toti turistii din acel grup trebuie sa fie inscrisi pe acelasi program, aceeasi data de plecare si aceeasi rezervare.
- Pentru ca unui minor sa i se permita calatoria in afara tarii, este necesar sa fie insotit de cel puţin un adult care sa aiba asupra sa acordul scris al ambilor parinti ai minorului, legalizat la notariat, si cazier judiciar, pe care sa-l prezinte in punctul de frontiera. Daca adultul care insoteste minorul este unul din parinti, acesta va avea nevoie doar de acordul scris al celuilalt parinte al minorului, legalizat la notariat.
- Autoritatile vamale isi rezerva dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul unei anumite tari a oricarei persoane care nu prezinta suficienta credibilitate. Agentia de turism nu poate fi facuta raspunzatoare pentru astfel de situatii care nu pot fi depistate anterior datei plecarii.
- Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru pentru o anumita tara, putand exista diferente fata de standardele din Romania, fapt neimputabil agentiei de turism. Repartizarea camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia. Eventuale nemultumiri legate de amplasarea sau aspectul camerei, se rezolva de catre turist direct la receptie, cu ajutorul insotitorului de grup.
- Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.). In momentul sosirii la hotel, solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
- Asezarea în autocar se face incepand cu bancheta a patra, in ordinea înscrierilor. Ca exceptie, turistii care achita suplimentul de 5% pentru primele 3 banchete in autocar, vor fi repartizati in limita locurilor disponibile incepand cu a 2-a bancheta.
- Pentru calatorie este necesara cartea de identitate sau pasaportul valabil 6 luni.
Recomandam incheierea asigurarii Travel (storno + medicala) pentru a va proteja atat inainte de plecare, in cazul anularii calatoriei, cat si dupa plecare in cazul unei situatii neprevazute